Antena 3 CNN Externe Statele Unite se retrage dintr-un tratat internaţional important, semnat inclusiv de România

Statele Unite se retrage dintr-un tratat internaţional important, semnat inclusiv de România

Statele Unite a anunţat retragerea dintr-un tratat important semnat cu alte peste 30 de ţări, care permite efectuarea curselor aeriene de supraveghere pentru promovarea încrederii la nivel internaţional.

Statele Unite se retrage dintr-un tratat internaţional important, semnat inclusiv de România
Sursa foto: Pixabay
21 Mai 2020   •   19:22

Administraţia Donald Trump a înştiinţat partenerii internaţionali că intenţionează retragerea din Tratatul "Ceruri Deschise" ("Open Skies") din cauza faptului Rusia ar încălca acordul şi iar imaginile colectate prin zborurile permise pe bază de reciprocitate pot fi obţinute mai rapid şi prin costuri mai mici prin sateliţi, relatează agenţia Associated Press.

Retragerea Statelor Unite din acest tratat riscă să amplifice tensiunile cu Rusia şi să provoace nemulţumirea aliaţilor europeni şi a unor membri ai Congresului american.

Fostul preşedinte american Dwight Eisenhower a propus în anul 1955 ca Statele Unite şi URSS să efectueze zboruri de recunoaştere pe bază de reciprocitate, dar ideea a fost respinsă de Moscova. Fostul preşedinte George H.W. Bush a reluat ideea în mai 1989, iar Tratatul a intrat în vigoare în ianuarie 2002. În prezent, 35 de naţiuni participă la acest tratat.

În afară de SUA şi Rusia, la tratat participă Belarus, Belgia, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Canada, Croaţia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Ucraina şi Ungaria. Kîrgîzstanul a semnat tratatul, dar nu l-a ratificat.

Până în prezent, în virtutea tratatului au fost efectuate peste 1.500 de zboruri de recunoaştere, în scopul creşterii încrederii pe plan internaţional prin intensificarea transparenţei asupra activităţilor militare.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: tratat international
Parteneri
Cod galben de ploi, vijelii și grindină! București și alte 23 de județe vizate
x close