Antena 3 CNN Externe Statele Unite aveau datorii zero în 1835, după mandatul preşedintelui Jackson

Statele Unite aveau datorii zero în 1835, după mandatul preşedintelui Jackson

Statele Unite aveau datorii zero în 1835, după mandatul preşedintelui Jackson
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
31 Iul 2011   •   14:56
Statele Unite se află într-un moment foarte delicat din punct de vedere economic, fiind doar la trei zile distanţă de intrarea în faliment. Statele Unite au datorii de circa 14.300 de miliarde de dolari şi clasa politică negociază creşterea plafonului de îndatorare cu alte câteva mii de miliarde de dolari.

Astfel, cea mai mare economie din lume este la un pas de dezastru. Dar ţara a fost, la un moment dat, lipsită de orice griji din acest punct de vedere. Statele Unite au reuşit o singură dată în istorie să ajungă la zero datorii, la sfârşitul mandatului de şase ani al preşedintelui Andrew Jackson, înaintea Războiului Civil.

Chadwick Matlin, jurnalist independent, notează într-o opinie pentru agenţia Reuters că, în ritmul actual al discuţiilor, SUA riscă să aibă mai mult de un plan de reducere a cheltuielilor pentru fiecare 1.000 de miliarde de dolari datorie.

"Chiar şi cele mai austere propuneri ar lăsa Statelor Unite datorii de circa 5.000 de miliarde de dolari, iar planul cu cele mai mari şanse de a fi aprobat presupune scăderea pasivelor la peste 10.000 de miliarde de dolari. Undeva, Andew Jackson dă din capul scheletic, enervat că nişte americani risipitori i-au stricat moştnirea”, mai comentează jurnalistul.

"E adevărat, datoriile Statelor Unite se ridicau la acel moment la circa 58,4 milioane de dolari. Însă, şase ani mai târziu, Statele Unite raportau un plus de 440.000 de dolari în conturi. Principalele puncte cheie care au făcut posibil acest fapt au fost: un aparat de stat redus, mutarea forţată a zeci de mii de indieni şi tarife comerciale atât de ridicate încât ţara a fost aproape de destrămare, situaţie uşor de copiat în 2011”, mai comentează Matlin.

În 1835, la finalul mandatului, Jackson a lãsat Statele Unite fãrã datorii. "Liberi de datorii şi în pace cu restul lumii", a scris acesta Congresului.

×
Subiecte în articol: SUA datorii economie
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close