Antena 3 CNN Externe Statele Unite critică Hong Kong-ul în cazul Snowden: "Nu a fost un partener de bună-credinţă"

Statele Unite critică Hong Kong-ul în cazul Snowden: "Nu a fost un partener de bună-credinţă"

Statele Unite critică Hong Kong-ul în cazul Snowden: "Nu a fost un partener de bună-credinţă"
28 Iun 2013   •   16:35

Statele Unite au acuzat Hong Kong-ul vineri că a acţionat cu "rea-credinţă" lăsându-l să plece pe Edward Snowden şi au apreciat că vor avea nevoie de timp pentru a repara relaţiile bilaterale, informează AFP.
   
De asemenea, consulul general al Statelor Unite în Hong Kong Stephen Young a învinuit China de "rea purtare" în legătură cu refugierea fostului consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) în Hong Kong şi plecarea acestuia la bordul unui avion, la Moscova, fără să fie executat mandatul de arestare emis de Washington împotriva sa.
   
Hong Kong-ul a explicat că nu a dispus de mijloacele legale pentru a-l aresta pe Edward Snowden, deoarece nu a primit din partea administraţiei americane documentele necesare.
   
Dar, potrivit lui Stephen Young, al cărui mandat expiră la sfârşitul lunii iulie, fosta colonie britanică, revenită în 1997 la China, unde se bucură de o largă autonomie, nu a respectat regulile jocului.
   
"Nu cred că am avut un partener de bună-credinţă în acest caz", a declarat el pentru presa străină, acuzând Hong Kong-ul de "ocultarea" problemelor reale.
   
Atitudinea Hong Kong-ului a lăsat "un gust foarte amar pentru aleşii americani" şi "instalează un sentiment de neîncredere, despre care cred va avea nevoie de timp şi de eforturi pentru a-l şterge", a anunţat în continuare diplomatul.
   
Cazul chinez este diferit, în opinia sa. "Avem aşteptări mai mici din partea Chinei", în timp ce Hong Kong-ul era considerat un interlocutor aparte, a subliniat el.
   
Ministrul Justiţiei din Hong Kong, Rimsky Yuen, a dat asigurări, în această săptămână, că acuzaţiile americane potrivit cărora Hong Kong-ul s-a făcut vinovat pentru bunăvoinţa arătată lui Edward Snowden sunt "complet false".
   
Un deputat din Hong Kong, intervievat vineri de South China Morning Post, a calificat drept "maculatură" mandatul de arest american remis autorităţilor din acest teritoriu.
   
Edward Snowden, autorul unor dezvăluiri despre supravegherea comunicaţiilor de către americani, se află, începând de duminică, în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo de la Moscova, unde a sosit din Hong Kong.
   

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close