Antena 3 CNN Externe Statele Unite, Israelul şi Grecia îşi unesc forţele în cadrul unor MANEVRE MILITARE de amploare în Marea Mediterană

Statele Unite, Israelul şi Grecia îşi unesc forţele în cadrul unor MANEVRE MILITARE de amploare în Marea Mediterană

Statele Unite, Israelul şi Grecia îşi unesc forţele în cadrul unor MANEVRE MILITARE  de amploare în Marea Mediterană
Sursa foto: Foto: www.defence-point.gr
08 Mar 2013   •   10:11

Israelul, Statele Unite şi Grecia au început să efectueze joi manevre navale în Marea Mediterană. Manevrele se vor întinde pe următoarele două săptămâni, relatează AFP.

Sub denumirea de operaţiunea "Noble Dina", aceste "exerciţii anuale fac parte dintr-un program de cooperare în domeniul securităţii între marina israeliană şi cea a ţărilor străine". Exerciţiile sunt "oportunitate pentru Israel de a reîntări legăturile de cooperare cu aliaţii săi".

În octombrie-noiembrie, Israelul şi Statele Unite au efectuat manevre militare comune, considerate de armata israeliană drept "cel mai important exerciţiu" de acest tip, din istoria celor două ţări.

Aproximativ 3.500 de militari din partea comandamentului american EUCOM şi 1.000 de militari israelieni au participat la manevrele care includ exerciţii de apărare aeriană de amploare.

Timp de mai mulţi ani, Israelul şi Statele Unite au organizat manevre navale alături de Turcia, însă în septembrie 2011, Ankara l-a expulzat pe ambasadorul israelian şi a suspendat cooperarea militară cu statul evreu.

Turcia s-a înfuriat pentru că nu a obţinut scuze din partea Israelului, după asaltul mortal efectuat de armata israelienă, în mai 2010, împotriva unei ambarcaţiuni de ajutor umanitar pentru Fâşia Gaza, în cursul căruia şi-au pierdut viaţa nouă turci.

Israelienii au refuzat să prezinte scuze sau compensaţii.






 

 

×
Subiecte în articol: marea mediterana Israel SUA
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close