Antena 3 CNN Externe Staţia Spaţială Internaţională are, oficial, un sistem funcţional de reciclare a apelor reziduale

Staţia Spaţială Internaţională are, oficial, un sistem funcţional de reciclare a apelor reziduale

Staţia Spaţială Internaţională are, oficial, un sistem funcţional de reciclare a apelor reziduale
26 Noi 2008   •   15:07

Astronauţii de pe Endeavour au anunţat că problemele tehnice ale noului sistem de reciclare a apelor reziduale şi a urinei au fost rezolvate. Sistemul a fost adus pe Staţia Spaţială Internaţională, potrivit anunţului făcut de responsabilii misiunii. Cele trei teste efectuate au demonstrat NASA că nu este necesar să readucă sistemul pe Terra. Eşantioanele de apă potabilă rezultate în urma testelor urmează a fi aduse pe Pământ şi a fi supuse unor analize de laborator.
?Water Recovery System" a costat 250 de milioane de dolari şi este esenţial pentru dublarea capacităţii de găzduire pe durată lungă a Staţiei Spaţiale, producând peste 6,8 tone de apă potabilă pe an. La această oră, ISS poate găzdui pentru misiunile de lungă durată trei astronauţi. Din primăvara lui 2009, va putea adăposti şase oameni. Până acum, apa necesară pe ISS era adusă de pe Pământ cu ajutorul navetelor spaţiale.
Comunicatul NASA mai precizează că cele patru ieşiri pe orbită ale astronauţilor programate în cadrul misiunii de faţă au avut succes. Şi sistemul de rotaţie ?Solar Alpha Rotary Joint", al uneia din cele trei antene duble solare, a fost reparat.
Cei şapte membri ai echipajului Endeavour au mai adus pe ISS un congelator, un frigider, două noi cuptoare pentru încălzirea hranei astronauţilor, un echipament pentru exerciţii fizice, un cuptor destinat experienţelor ştiinţifice în laboratorul american Destiny şi două cabine suplimentare care vor deveni dormitoare.
Aterizarea navetei Endeavour la centrul spaţial din Florida este programată pentru duminică, ora 18:18 GMT. Desprinderea navetei Endeavour de ISS va avea loc în cursul zilei de vineri.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Statia Spatiala Internationala
Parteneri
Florin Piersic a ieşit de la Terapie Intensivă!
x close