Antena 3 CNN Externe Rușii au mutat accidental Stația Spațială Internațională cu Nauka, modulul-problemă. Comunicațiile au fost întrerupte temporar

Rușii au mutat accidental Stația Spațială Internațională cu Nauka, modulul-problemă. Comunicațiile au fost întrerupte temporar

Stația Spațială Internațională (ISS) a fost destabilizată după ce motoarele unui modul rusesc proaspăt andocat au pornit accidental, relatează presa internațională.

Rușii au mutat accidental Stația Spațială Internațională cu Nauka, modulul-problemă. Comunicațiile au fost întrerupte temporar
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    30 Iul 2021   •   13:09

Potrivit agenției spațiale americane, NASA, echipa însărcinată cu controlul misiunii a corectat eroarea și sistemele stației funcționează în prezent normal.

Corecția s-a realizat prin pornirea motoarelor unui alt modul.

Autoritățile abilitate anchetează incidentul.

Potrivit oficialilor americani și ruși, cei șapte astronauți aflați la bordul stației nu au fost în pericol.

Nauka se cuplează la ISS și îi schimbă poziția

Incidentul a survenit la câteva ore după ce modulul rusesc Nauka a andocat, joi, la ISS, după un zbor orbital de 8 zile. 

Potrivit NASA, motoarele de pe Nauka au pornit la ora 19.45 (ora României) în mod "eronat și neașteptat", deplasând poziția ISS cu 45 de grade.

Operațiunile de corecție au readus stația în poziția corespunzătoare, a precizat agenția. Comunicațiile cu echipajul ISS au fost întrerupte timp de câteva minute.

Echipajul nu a simțit nicio mișcare în timp ce stația s-a deplasat cu jumătate de grad pe secundă.

Incidentul a dus la amânarea unui zbor fără echipaj al navei Starliner, construită de Boeing, programat pentru 30 iulie.

Zborul va fi amânat cel puțin până pe 3 august.

Nauka aduce spațiu în plus și o toaletă suplimentară pe ISS

Modul Nauka, aflat la originea incidentului, are o lungime de 13 metri și o greutate de 20 de tone.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Acesta s-a cuplat în partea din spatele platformei orbitale și s-a conectat cu celelalte segmente ruse importante ale stației.

Nauka ar fi trebuit lansat în anul 2007 însă proiectarea și construcția sau au fost afectate de mai multe probleme tehnice și bugetare. 

Lansat în urmă cu o săptămână de pe cosmodromul Baikonur, Nauka a întâmpinat alte probleme de propulsie pe orbită, care au fost rezolvate în cele din urmă de controlul misiunii.

Nauka aduce ISS un volum suplimentar de 70 de metri cubi de spațiu locuibil și o toaletă suplimentară pentru astronauți.

La modul este atașat brațul robotic al Agenției Spațiale Europene, ESA.

Recent, Rusia a dat de înțeles că s-ar putea retrage de pe ISS în 2025, în contextul în care unele dintre componentele rusești ale stației au o vârstă de peste 20 de ani.

În plus, Rusia nu s-a arătat interesată să se alăture proiectului platformei lunare Gateway, condus de SUA, care ar urma să fie asamblat în cursul actualei decade.

Foto principală: modulul multifuncțional rus Nauka, înainte de andocarea automată la ISS

Foto galerie: racheta Proton-M care a transportat Nauka în spațiu (23 iulie) și modulul rus înainte de a se cupla la ISS (29 iulie)

×
Subiecte în articol: Nauka Statia Spatiala Internationala
Parteneri
Românii au săpat un tunel timp de 20 de ore pentru a salva un tânăr
x close