Antena 3 CNN Externe Staţia Spaţială Internaţională sărbătoreşte 10 ani

Staţia Spaţială Internaţională sărbătoreşte 10 ani

Staţia Spaţială Internaţională sărbătoreşte 10 ani
21 Noi 2008   •   14:50

Joi a marcat aniversarea de 10 ani a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), proiectul care a însemnat un nou pas în cooperarea spaţială.
Asamblarea pe orbită a ISS a început cu lansarea modului de concepţie americană şi producţie rusească Zaria din 201 noiembrie 1998. Zaria (zori), a fost prima componentă a ISS.
Două săptămâni mai târziu, naveta Endeavour a licrat a doua unitate, ambele fiind conectate în iulie 2000 cu modulul Zvezda, livrat în acel an de o rachetă rusească.
ISS a continuat să se extindă, iar în octombrie 2007 a primit modului italian ?Harmony Node 2?.
În proiect sunt acum implicate NASA, Agenţia Federală Spaţială a Rusiei, Agenţia Spaţială Canadiană, Agenţia de Explorare Aerospaţială a Japoniei (JAXA), şi 11 membri ai Agenţiei Spaţiale Europene. Acordul privind construcţia ISS a fost semnat la Washington pe 29 ianuarie 1998.
?Acum 60 de ani, oamenii din Europa se luptau unul cu altul. Acum lucrează împreună la navete spaţiale şi staţii spaţiale?, declara Alan Thirkettle, program manager pentru ISS al agenţiei europene.
Un total de 167 persoane din 15 state au vizitat ISS. În urma a 114 ieşiri în spaţiu şi construcţii de la distanţă , ISS a ajuns la 89 de metri, iar panourile solare însumează 2.675 mp, suficient pentru a acoperi şase terenuri de basket, conform NASA.
Antena3.ro

×
Parteneri
Klaus Iohannis se întâlnește cu Joe Biden la Casa Albă
x close