Antena 3 CNN Externe Statuia lui Lenin dărâmată la Kiev se vinde la kilogram

Statuia lui Lenin dărâmată la Kiev se vinde la kilogram

Statuia lui Lenin dărâmată la Kiev se vinde la kilogram
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    09 Dec 2013   •   23:40
Fragmente din statuia lui Lenin dărâmată duminică de opozanţii regimului de la Kiev au fost puse în vânzare luni pe mai multe site-uri ucrainene, la un preţ de pornire de 6,25 euro pe kilogramul de cuarţit din acest monument, informează EFE, potrivit Agerpres.
 
"Vindem un fragment din ultimul Lenin de la Kiev. Preţul fragmentelor din Lenin depinde de greutate şi de partea corpului din care provin. Mâna costă 1.000 de grivne (120 de dolari), o parte a braţului (90 de dolari)", sună unul dintre anunţuri. În ce priveşte capul fondatorului statutului sovietic, "acesta nu are preţ".
 
"Pune-le un preţ", se arată într-un anunţ, care oferă la 50 de grivne pe kilogram (6,25 de dolari) bucăţi din monumentul lucrat în cuarţit roşu, aceeaşi rocă folosită la construirea Mausoleului lui Lenin de la Moscova, unde se află depus trupul îmbălsămat al acestuia. 
 
Statuia, operă a sculptorului Serghei Merkurov şi care era amplasată în Piaţa Basarabia din decembrie 1946, a fost dărâmată duminică de un grup de manifestanţi cu ajutorul unor cabluri de oţel. 
 
Circa 30 de persoane mascate au încercuit statuia cu o coardă, pe care au fixat-o de copacii din apropiere, dărâmând monumentul şi strigând "Jos, parazit comunist!".
 
Poliţia a deschis un dosar penal în acest caz.
 
Între timp, liderul comuniştilor ucraineni, Petro Simonenko, a afirmat că acest incident nu este doar "un act de vandalism", ci demonstrează că obiectivul protestelor antiguvernamentale este "'incitarea la ură (...) şi distrugerea statului prin toate mijloacele". 
 
Simonenko a acuzat opoziţia că foloseşte, cu aprobarea SUA şi a Uniunii Europene, grupuri extremiste formate din tineri neonazişti pentru a provoca autorităţile.
 
În noaptea de duminică spre luni a fost de asemenea decapitată o altă statuie a lui Lenin dintr-o localitate din regiunea Odesa.

Ucraina, în pragul unei REVOLUŢII. Sute de mii de oameni au ieşit în stradă la Kiev şi cer demisia guvernanţilor
 

×
Subiecte în articol: Kiev proteste kiev
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close