Antena 3 CNN Externe Statul care ridică zid după zid, la propriu, în calea "invaziei" romilor

Statul care ridică zid după zid, la propriu, în calea "invaziei" romilor

Statul care ridică zid după zid, la propriu, în calea "invaziei" romilor
Sursa foto: Foto:lolodiklo.blogspot.com
15 Iul 2013   •   10:07

Un zid de beton anti-romi a fost ridicat la Kosice, metropola din estul Slovaciei, pentru a izola un cartier cu populaţie majoritară romă de restul oraşului, a raportat vineri presa slovacă, citată de AFP.

Acesta este al optulea zid de acest tip ridicat începând din 2009 în regiune şi al 14-lea din ţară, potrivit site-ului www.romovia.sme.sk.

"Nu se vorbeşte niciodată despre progresele în construcţia zidurilor de segregare, pentru că nimeni nu a dejucat proiectul", a declarat pentru acest site fostul plenipotenţiar al guvernului slovac pentru comunităţile de romi, Miroslav Pollak.

Decizia de a ridica acest zid de doi metri înălţime a fost luată de primăria cartierului vecin, Zapad, invocând o serie de furturi de maşini dintr-o parcare apropiată zidului.

Municipalitatea din acest al doilea oraş slovac cu 240.000 de locuitori nu a dat încă undă verde acestui proiect, a indicat pentru www.romovia.sme.sk purtătoarea de cuvânt a primăriei, Martina Viktorinova.

O procedură va fi lansată în curând şi ea ar putea reglementa existenţa zidului sau decide demolarea acestuia, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Oficial, circa 106.000 de romi trăiesc în Slovacia, o ţară de 5,4 milioane de locuitori, potrivit recensământului naţional din 2011. Cu toate acestea, numărul lor real este mult mai mare, potrivit experţilor.

Un prim zid anti-romi a fost construit în Slovacia în 2009, în satul Ostrovany.

×
Parteneri
Șoferii, avertizați să nu cumpere astfel de anvelope, deși prețul lor este foarte mic
x close