Antena 3 CNN Externe Statul din Europa care cere ÎMPĂRŢIREA "echitabilă" a refugiaţilor între ţările UE

Statul din Europa care cere ÎMPĂRŢIREA "echitabilă" a refugiaţilor între ţările UE

Statul din Europa care cere ÎMPĂRŢIREA "echitabilă" a refugiaţilor între ţările UE
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
16 Apr 2015   •   20:45

Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, le-a cerut joi ţărilor Uniunii Europene să-şi împartă în mod echitabil refugiaţii şi solicitanţii de azil ajunşi la frontierele blocului comunitar, scrie agenţia EFE.

'Este inacceptabil ca zece ţări din UE să nu primească niciun solicitant de azil, în timp ce altele sunt copleşite', a spus oficialul german la o dezbatere organizată de Oficiul federal pentru imigraţie şi refugiaţi cu prilejul împlinirii a zece ani de la adoptarea în Germania a legii privind imigraţia.

Thomas de Maiziere a mai cerut şi o soluţie consensuală în fața numărului tot mai ridicat al refugiaților ce fug din zonele de conflict din Orientul Mijlociu și încearcă să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană, adesea în ambarcațiuni improvizate, unii pierzându-și viața pe drum. Ministrul german de interne a apreciat în acest context că drama ce se petrece în zona Mediteranei necesită 'un răspuns european', ce trebuie să cuprindă reguli comune de azil și o împărţire justă a refugiaţilor între ţările europene.

El a menţionat că mulţi cetăţeni colaborează la primirea imigranţilor, dar a avertizat totodată că există o minoritate tot mai numeroasă ce manifestă rezerve faţă de refugiaţi, iar 'ura seamănă violenţă', amintind de atacurile asupra centrele de primire a refugiaţilor.

Ministrul german de interne s-a referit nu doar la refugiaţii din Orientul Mijlociu, atrăgând atenţția asupra numărului tot mai mare al celor proveniţi din sudul și estul Europei. În primul trimestru al acestui an aproape jumătate din cererile de azil primite de autorităţile germane au fost înaintate de persoane originare din Balcani.

'Nu putem vorbi despre solicitanţii de azil din Africa atunci când nu suntem capabili să evităm ca cetăţenii europeni să ceară azil în Europa', a spus Thomas de Maiziere, calificând o astfel de situaţie drept 'ruşinoasă'.


×
Subiecte în articol: Germania imigranti
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close