Antena 3 CNN Externe Statul din Europa care îşi va micşora teritoriul şi va ceda o fâşie de teren statului vecin

Statul din Europa care îşi va micşora teritoriul şi va ceda o fâşie de teren statului vecin

Statul din Europa care îşi va micşora teritoriul şi va ceda o fâşie de teren statului vecin
Sursa foto: Foto: bugbog.com
09 Noi 2013   •   21:50

Belgia se pregăteşte să-şi micşoreze teritoriul cu aproximativ 14 hectare, pe care le va ceda Olandei, în vederea reglementării unui vechi contencios frontalier, informează AFP.

Cele două state învecinate urmează să oficializeze în următoarele luni un acord, aflat în prezent pe cale de finalizare, care vizează rectificarea graniţelor stabilite prin tratatul semnat în 1843, scrie cotidianul La Libre Belgique.

Atunci, frontiera a fost stabilită la mijlocul albiei fluviului Meuse, care delimitează cele două state în nord-estul Belgiei. Cursul fluviului s-a deplasat însă de-a lungul anilor, mai ales după o serie de lucrări realizate în anii '60. Negocierile lansate atunci pentru actualizarea traseului urmat de frontieră nu au dus însă la niciun rezultat.

Acordul care va fi încheiat în scurt timp prevede ca Belgia să renunţe la circa 14 hectare dintr-o rezervaţie naturală aflată pe o peninsulă, respectivele terenuri nefiind accesibile decât prin traversarea teritoriului olandez.

Primarul comunei în care se află aceste terenuri, Vise, a minimalizat consecințele acestei decizii. 'Se pierde ceva frumos, dar în vremurile de azi cine vrea să se plimbe de cealaltă parte a graniţei poate să o facă fără nicio oprelişte', a declarat Marcel Neven pentru cotidianul belgian.

Acordul prevede de asemenea ca Olanda să cedeze Belgiei o fâşie de teren, de dimensiuni mai mici, în amontele fluviului.

×
Subiecte în articol: Belgia Olanda granita
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close