Antena 3 CNN Externe Statul îi exploatează pe etnicii români veniţi să se facă medici în ţara noastră: ”Vreau un salariu, să am ce să mănânc”

Statul îi exploatează pe etnicii români veniţi să se facă medici în ţara noastră: ”Vreau un salariu, să am ce să mănânc”

Statul îi exploatează pe etnicii români veniţi să se facă medici în ţara noastră: ”Vreau un salariu, să am ce să mănânc”
15 Oct 2018   •   12:41

Din România au plecat, în ultimii ani, 15.000 de medici, nemulțumiți de condiţiile în care trebuie să muncească. Există însă tineri care vor să vină în ţara noastră şi să lucreze în spitalele româneşti. Sunt etnici români din ţările de la graniţă, care beneficiază de burse de studii şi fac performanţă în domeniile lor.

Este şi cazul lui Loredan Miksa. Este cetăţean sârb, la fel ca părinţii săi, dar este etnic român. S-a născut într-un sat micuţ, Sân Ianăş, din Serbia, la 50 de kilometri de graniţa cu România, scrie libertatea.ro.

A învăţat în limba română de la șase ani, iar după terminarea liceului, a venit la Timişoara, pentru a studia medicina. A intrat pe un loc destinat etnicilor români din jurul graniţelor şi a terminat facultatea, bursier al statului român. Apoi a rămas captivul lui. Munceşte într-un spital românesc, pe banii părinţilor lui din Serbia.

Acum, Loredan este medic rezident în anul I, specializarea ORL. În continuare, pentru că nu este cetăţean român, are dreptul numai la o bursă nesemnificativă, de 350 de lei.

„Ca salariu, ar fi trebuit să am 4.000 de lei. Cu tot cu orele de sală, ar trebui să ajung undeva la 4.300 de lei. Acum mă încadrez în 350 de lei, asta este bursa mea pe lună. Mă ajută părinţii şi bunicii de când am început facultatea”, a povestit el, pentru Libertatea.

Asta deşi munceşte şi face aceleaşi lucruri pe care le fac şi colegii lui români, care sunt plătiţi de stat.

×
Subiecte în articol: stat romani medici
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close