Antena 3 CNN Externe Strigăt disperat de ajutor al unor români blocaţi în Betleem, în războiul din Israel

Strigăt disperat de ajutor al unor români blocaţi în Betleem, în războiul din Israel

Strigăt de ajutor din partea unor români blocaţi în Betleem. Este vorba despre un grup de 50 de turişti. Oamenii spun că nu ştiu cum se vor întoarce acasă, în România. Li s-a spus să stea în casă, la adăpost şi să aştepte, fără să primească nicio altă informaţie.

de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Oct 2023   •   13:18

Sute de români, aflaţi în Israel în momentul în care a izbucnit războiul, au fost aduşi acasă, în România, cu avioane ale Tarom.

MAE transmite că "în urma demersurilor efectuate de Celula de Criză a MAE, în noaptea zilei de 7/8 octombrie 2023, 346 cetățeni români și străini au fost repatriați din Statul Israel, prin intermediul a două curse operate de compania TAROM (189 prin intermediul primei curse, respectiv 157 prin intermediul celui de-al doilea zbor)".

În acelaşi timp, există în continuare zeci de români blocaţi în mijlocul războiului izbucnit între Israel şi grupările Hamas din Fâşia Gaza şi Hezbollah din Liban.

"Suntem blocaţi în Betleem, în sensul că trebuie teoretic să aşteptăm până marţi, când ar fi fost zborul normal de întoarcere. Totul e blocat aici. Graniţele sunt închise. Aş fi vrut din partea agenţiei, împreună cu consulatul, să ne pună un avion mai devreme la dispoziţie pentru că lucrurile aici pot degenera de la minut la minut între cele două părţi, israliene şi palestiniene.

Azi-noapte a fost o bombă inclusiv în Ierusalim. Au încercat, au tras şi către aeroport, doar că acolo scutul anti-rachetă şi-a făcut treaba. Am vorbit la consulat, suntem pe listă şi ni s-a zis să stăm să aşteptăm.

Aici, în Betleem, e ok. Pe drum, ieri, a fost panică totuşi pentru că în momentul în care s-au închis intrările, graniţele în sine, între Israel şi zonele palestiniene, a fost un pic de haos şi panică. După aceea, zonele mai afectate, în sudul Tel Aviv-ului, acolo era. Din Betleem auzeam împuşcăturile, bubuielile şi toate cele. Noi suntem grupul nostru de 50 de inşi, mai sunt un grup care pleacă în seara asta, se pare că erau deja programaţi. Se zice, pe de o parte, că putem să ne vedem în continuare de obiective, cu toate că israelienii de aici spun şi ei staţi, feriţi-vă, nu ieşiţi pe străzi.

Noi doar ne dorim să ajungem în siguranţă mai repede. Să plecăm mai repede din zona asa ca să ne simţim cu adevărat în siguranţă", a declarat George, unul dintre românii blocaţi în Betleem.

Radu Filip, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, a explicat la Antena 3 CNN că se caută soluţii pentru repatriere şi czare a românilor din Israel.

×
Subiecte în articol: Război în Israel Betleem
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close