Antena 3 CNN Externe Studiu: Adolescentele care îşi încep viaţa sexuală prea devreme, de două ori mai predispuse cancerului de col uterin

Studiu: Adolescentele care îşi încep viaţa sexuală prea devreme, de două ori mai predispuse cancerului de col uterin

Studiu: Adolescentele care îşi încep viaţa sexuală prea devreme, de două ori mai predispuse cancerului de col uterin
21 Dec 2009   •   19:58

Oamenii de ştiinţă au lansat un avertisment pentru adolescente: dacă îşi încep viaţa sexuală prea devreme, sunt de două ori mai predispuse cancerului de col uterin. Cercetătorii britanici le dau noi motive de îngrijorare tinerelor femei. Studiile lor au arătat că viaţa sexuală, începută la o vârstă fragedă, dublează riscul apariţei cancerului de col uterin. O veste nu tocmai bună, dacă ne gândim că în lume, la fiecare două minute, o femeie moare de cancer de col uterin şi în fiecare an sunt descoperite o jumătate de milion de noi cazuri.

?Existenţa multiplilor parteneri este un factor de risc. Şi un factor de risc important, este frecvenţa crescută, la femeile din România, a infecţiilor genitale?, spune profesorul doctor Mircea Onofriescu, medic primar ginecolog.

În România, infecţia cu HPV este a treia cauză de deces prin cancer. Mai ales că femeile din ţările mai sărace şi care au venituri mai mici îşi încep viaţa sexuală, în medie cu patru ani mai devreme, decât femeile cu venituri mai mari, spun studiile. Este şi semnalul de alarmă pe care cercetătorii englezi vor să îl tragă. Numai anul trecut, în ţara noastră, peste 28.000 de minore au devenit mame.

?Este foarte important ca, de la începerea vieţii sexuale, să facă controalele ginecologice periodice?, a precizat doctorul Mircea Onofriescu.

Infecţia cu HPV este probabil cea mai răspândită boală cu transmitere sexuală din lume, care afectează 80 la sută din femei de-a lungul vieţii. Studiul a fost realizat de International Agency for Research of Cancer pe un eşantion de aproape 20.000 de femei.

Observator

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close