Antena 3 CNN Externe Studiu alarmant. Ce se întâmplă cu focile şi balenele din zona arctică

Studiu alarmant. Ce se întâmplă cu focile şi balenele din zona arctică

Studiu alarmant. Ce se întâmplă cu focile şi balenele din zona arctică
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    06 Mar 2019   •   11:42

Focile şi balenele din zona arctică sunt obligate să-şi schimbe obiceiurile alimentare din cauza încălzirii globale - schimbări care ar putea determina capacitatea lor de a supravieţui sau nu, potrivit unui studiu publicat miercuri şi citat de AFP.

Foca inelată şi balena albă vânează în zone acoperite de banchiză şi în special pe „frontul glaciar”, unde gheţarii se întâlnesc cu oceanul.

Odată cu încălzirea globală, cercetătorii au vrut să afle cum s-au adaptat aceste animale la transformarea habitatului lor în urma topirii gheţii, analizând date colectate într-un interval de 20 de ani.

„Zona arctică este barometrul schimbărilor climatice”, arată studiul publicat în revista Biology Letters.

În cazul focilor, cercetătorii au comparat datele colectate de la 28 de indivizi monitorizaţi între 1996 şi 2003, apoi între 2010 şi 2016, iar pentru balene au examinat datele colectate de la 18 indivizi între 1995 şi 2001, apoi de la 16 indivizi între 2013 şi 2016.

Informaţiile au arătat că în urmă cu 20 de ani, cele două specii şi-au petrecut jumătate din timp căutând mâncare pe fronturile glaciare, cu o dietă alimentară dominată de codul polar.

În prezent însă, focile inelate petrec „o perioadă mai mare de timp în apropierea fronturilor glaciare” în timp ce balenele albe au plecat în alte zone pentru a vâna. 

Balenele albe „dispun de un teritoriu mai mare şi petrec mai puţin timp lângă gheţari şi mai mult în centrul fiordurilor”, precizează studiul.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: balene zona arctica incalzirea globala
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close