Antena 3 CNN Externe Studiu: În 300 de ani vor dispărea 75% din speciile de mamifere de pe pământ

Studiu: În 300 de ani vor dispărea 75% din speciile de mamifere de pe pământ

Studiu: În 300 de ani vor dispărea 75% din speciile de mamifere de pe pământ
Sursa foto: Foto: biblesearchers.com
03 Mar 2011   •   19:15

A şasea perioadă de extincţie masivă a speciilor este în desfăşurare, spun cercetătorii americani într-un studiu publicat în revista Nature, conform AFP.

Aceştia estimează că, în ritmul distrugerii actuale, trei sferturi din speciile de mamifere vor dispărea în circa 334 de ani.

De la primele urme de viaţă - în urmă cu 540 de milioane de ani -, speciile nu au cunoscut decât cinci perioade de extincţie masivă, în cursul cărora 75% dintre specii au fost rase de pe faţa Pământului. Însă, până în prezent, vinovaţii erau catastrofele sau fenomenele naturale.

De data aceasta, ameninţarea este legată de activităţile umane, iar lista este lungă: distrugerea ecosistemelor, supraexploatarea resurselor, răspândirea microbilor şi virusurilor, introducerea accidentală sau fără a lua în calcul consecinţele a unor specii în medii noi, încălzirea globală etc.

În cursul ultimilor 500 de ani, cel puţin 80 din cele 5.570 de specii de mamifere recenzate au dispărut. Faţă de mai puţin de două extincţii pe milion de ani înregistrate anterior, conform calculelor acestora.

×
Subiecte în articol: studiu Pamant
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close