Antena 3 CNN Externe Studiu: Iranul va putea construi bomba nucleară în 2010

Studiu: Iranul va putea construi bomba nucleară în 2010

Studiu: Iranul va putea construi bomba nucleară în 2010
Sursa foto: program nuclear iran
28 Ian 2009   •   10:12

Iran va strânge în acest an destul uraniu îmbogăţit pentru a putea să construiască o bombă nucleară până la sfârşitul lui 2010. Institutul Internaţional de Studii Strategice crede că Iranul se află la doar câteva luni de punctul în care va trece un hotar important înspre construirea bombei, scrie The Telegraph.
Mark Fitzpatrick, specialist în non-proliferare al IISS, aprecia că după producerea unei cantităţi suficiente de uraniu slab îmbogăţit vor mai fi necesare 12 luni pentru aducerea acestuia la nivelul necesar de îmbogăţire pentru o bombă atomică.
Iranul sfidează cinci rezoluţii ale Naţiunilor Unite continuând să îmbogăţească uraniul la o fabrică subterană la Natanz. Subiectul este foarte sensibil deoarece tehnologia este cu dublu scop.
O îmbogăţire a uraniului la 4 procente puritate este necesară pentru centralele nucleare, iar peste 87,5% este folosit la armele nucleare.
Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică monitorizează fabricile iraniene, iar ultimul raport arăta că statul islamic deţine 3820 de unităţi de centrifugare.
Totuşi, dacă doreşte să treacă la etapa producerii de arme, Iranul va trebui să deporteze inspectorii internaţionali, ceea ce va arăta clar intenţiile sale. De asemenea, Iranul ar trebui să construiască şi rachete purtătoare de focoase nucleare.
Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close