Antena 3 CNN Externe Studiu: Mâncarea grasă provoacă dependenţă precum cocaina

Studiu: Mâncarea grasă provoacă dependenţă precum cocaina

Studiu: Mâncarea grasă provoacă dependenţă precum cocaina
Sursa foto: macare proasta
29 Mar 2010   •   09:51

Cercetătorii au confirmat ceea ce multă lume acuza: şunca, prăjiturile sau alte alimente delicioase, dar care îngraşă, ar putea provoca dependenţă.

Un nou studiu efectuat pe şoarecei arată că mâncărurile grase, bogate în calorii, afectează creierul la fel precum cocaina sau heroina. Dorgurile, precum şi mâncatul excesiv de ?junk food? supraîncarcă gradual aşa numiţii centri ai plăcerii din creieri, declara doctorul Paul J. Kenny, de la Scripps Research Institute, Florida.
În cele din urmă, centrii plăcerii cedează şi atingerea aceleiaşi plăceri- sau chiar sentimentul normal necesită o cantitate crescândă de drog sau mâncare.
"Oamenii ştiu intuitiv că mâncatul excesiv înseamnă mai mult decât voinţă. Există un sistem în creuer ce a fost activat iar aceasta conduce la un mâncat excesiv la nivel subconştient", arăta cercetătorul.
În studiu, publicat în Nature Neuroscience, Kenny şi colegii său au studiat trei grupuri de şoareci timp de 40 de zile. Unul din grupuri a primi mâncare normală pentru ei. Un al doilea grup a primi şuncă, cârnaţi, prăjituri, şi alte asemenea alimente, dar doar pentru o oră în fiecare zi. Un alt grup însă a primit asemenea alimente cu care se putea răsfăţa 23 de ore pe zi.
Evident, cei care mâncau alimente umane au devenit curând obezi, dar şi creierele lor s-au modificat. Prin monitorizarea implanturilor din creier s-a descoperit că cei din ultimul grup au dezvolta o toleranţă la plăcerea pe care le-o oferă alimentele şi trebuiau să mănânce mai mult pentru a se simţi bine.
Au început să mănânce obsesiv, până la punctul în care au continuat să facă acest lucru şi cu durere. Când cercetătorii aplicau un şoc electric în prezenţa alimentelor, cei din primele două grupuri se fereau de mâncare. Dar şoarecii obezi, nu. "Atenţia lor era concentrată doar pe consumul mâncării.
În studiile anterioare, şoarecii au demonstrat schimbări similare când li s-a oferit acces nelimitat la cocaină sau heroină.


Antena3.ro

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close