Antena 3 CNN Externe Studiu: Vikingii au adus amerindieni în Islanda, în urmă cu 1.000 de ani

Studiu: Vikingii au adus amerindieni în Islanda, în urmă cu 1.000 de ani

Studiu: Vikingii au adus amerindieni în Islanda, în urmă cu 1.000 de ani
Sursa foto: justmommies.com
18 Noi 2010   •   18:35

Un studiu realizat de cercetători spanioli şi islandezi a scos la iveală faptul că prima persoană care s-a născut pe continentul american şi a ajuns în Europa a fost, probabil, o femeie amerindiană pe care vikingii au adus-o în Islanda, cu mai mult de 1.000 de ani în urmă, relatează AFP.

Studiul atestă teoria conform căreia vikingii au ajuns pe continentul american cu câteva secole înaintea de a fi descoperită Lumea nouă de către exploratorul Cristofor Columb.

Potrivit reprezentanţilor Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), analizele genetice realizate pe 80 de persoane provenind din patru familii islandeze au indicat faptul că acestea aveau în structura ADN-urilor lor o secvenţă care poate fi găsită doar în codul genetic al amerindienilor şi al persoanelor născute în Asia de est.

"Iniţial am crezut că ADN-ul provenea de la familii asiatice care s-au instalat de curând în Islanda. Atunci când am analizat arborele lor genealogic, am descoperit însă că strămoşii celor patru familii descind din strămoşi care au trăit între 1710 şi 1740 şi care locuiau în aceeaşi regiune din sudul Islandei", a declarat cercetătorul CSIC Carles Lalueza-Fox.

C1e, secvenţa genetică descoperită, este mitocondrială ceea ce dovedeşte faptul că o femeie a introdus în Islanda această genă.

×
Subiecte în articol: America
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close