Antena 3 CNN Externe SUA afirmă că trimiterea unei maimuţe în spaţiu de către Iran încalcă o rezoluţie ONU

SUA afirmă că trimiterea unei maimuţe în spaţiu de către Iran încalcă o rezoluţie ONU

SUA afirmă că trimiterea unei maimuţe în spaţiu de către Iran încalcă o rezoluţie ONU
de S.T.    |    29 Ian 2013   •   08:29

Statele Unite au prevenit luni că Iranul, dacă a reuşit aşa cum susţine să trimită o maimuţă în spaţiu, a încălcat o rezoluţie ONU ce condamnă programul său balistic, relatează AFP.

"Am văzut imagini cu această sărmană maimuţă ce era pregătită pentru plecarea în spaţiu. Nu avem niciun fel de a confirma într-un mod sau altul ceea se s-a întâmplat cu această maimuţă", s-a amuzat iniţial purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland.
   
Iranul a afirmat luni că a realizat un "pas uriaş" în proiectul său de zbor uman în spaţiu până în 2020, trimiţând la bordul unei capsule, la 120 de kilometri altitudine, o maimuţă care s-a întors în viaţă din această călătorie.
   
Nuland a amintit "preocupările foarte bine cunoscute" ale Statelor Unite faţă de "dezvoltarea de către Iran a tehnologiilor pentru lansarea rachetelor în spaţiu".
   
"Orice lansare în spaţiu a unei rachete capabile de a plasa un obiect pe orbită este legată direct de dezvoltarea rachetelor balistice cu rază lungă", a apreciat purtătoarea de cuvânt.
   
Fără a putea "confirma" trimiterea de către Teheran a unei maimuţe în spaţiu, Nuland a apreciat că lansarea "intră sub incidenţa rezoluţiei 1929".
 
Occidentul suspectează Iranul, în pofida dezminţirilor acestuia, că vrea să dezvolte lansatoare balistice cu rază lungă capabile să poarte încărcături convenţionale sau nucleare şi a condamnat ferm orice lansare a sateliţilor iranieni. Din aceleaşi motive, programul balistic iranian a fost condamnat în repetate rânduri de Consiliul de Securitate al ONU.

×
Subiecte în articol: SUA rezolutie ONU
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close