Antena 3 Externe SUA analizează ipoteza unei retrageri totale din Afganistan

SUA analizează ipoteza unei retrageri totale din Afganistan

09 Ian 2013   •   08:01
SUA analizează ipoteza unei retrageri totale din Afganistan
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA

Preşedintele american Barack Obama analizează posibilitatea de a nu mai lăsa niciun soldat american în Afganistan după 2014, când este prevăzută retragerea din această ţară, a anunţat marţi un oficial american de rang înalt, în timp ce preşedintele afgan se află în vizită în SUA, informează AFP.
   
Scenariul potrivit căruia toţi militarii americani vor pleca în 2014 "ar putea fi o ipoteză pe care o analizăm", a afirmat consilierul adjunct pentru securitate internă al lui Obama, Ben Rhodes, întrebat dacă preşedintele are în vedere această opţiune.
   
Dar, a adăugat el, "noi nu excludem nicio ipoteză".

"Nu ne conducem după obiectivul unui număr precis de militari în ţară. Suntem ghidaţi de obiectivele pe care le-a stabilit preşedintele", a adăugat el.
   
Barack Obama are ca obiectiv ca noua armată afgană să aibă capacitatea şi mijloacele de a se apăra singură şi de a se asigura că Al-Qaida nu revine în ţară.
   
În cadrul vizitei preşedintelui afgan Hamid Karzai, au fost evocate mai multe proiecte în presă, inclusiv cel al "opţiunii zero" militari în Afganistan după 2014.
   
Wall Street Journal a scris, vineri, că Departamentul american al Apărării intenţionează să îşi reducă la 3.000, 6.000 sau maxim 9.000 de militari prezenţa sa în Afganistan după 2014.
   
Aceste estimări, inferioare celor prevăzute iniţial, sunt o urmare a cererii prezentate de preşedintele Obama, potrivit cotidianului.
   
NATO numără în prezent 100.000 de militari în Afganistan, dintre care două treimi sunt americani.
   

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close