Antena 3 CNN Externe SUA ar putea renunța la Programul Visa Waiver pentru Europa, din cauza crizei refugiaților

SUA ar putea renunța la Programul Visa Waiver pentru Europa, din cauza crizei refugiaților

SUA ar putea renunța la Programul Visa Waiver pentru Europa, din cauza crizei refugiaților
29 Ian 2016   •   19:52

Milioane de cetățeni europeni ar putea să nu se mai bucure de dreptul de a intra fără viză în SUA, după ce oficialii americani din domeniul securității au devenit tot mai alarmați de înmulțirea pașapoartelor false, care ar putea fi folosite de teroriști.

Sistemul Visa Waiver permite cetățenilor din 38 de țări să aibă acces în Statele Unite, în scopuri turistice sau de afaceri, fără viză. Este un program la care România se chinuie de ani buni să adere. Programul Visa Waiver, lansat in 1986, vizeaza 38 de tari, intre care si statele membre ale UE, cu exceptia Bulgariei, Croatiei, Ciprului, Poloniei si Romaniei.


Casa Albă a anunțat, în noiembrie, că va accelera ancheta asupra programului respectiv, ale cărei concluzii trebuie să ajungă direct la președintele Barack Obama. Țările care au „deficiențe în zone cheie de cooperare” riscă să li se revoce accesul în SUA fără viză de intrare, anunțau autoritățile la vremea respectivă, scrie evz.ro.

Dezbaterea privind programul Visa Waiver a inceput dupa atacurile asupra revistei Charlie Hebdo din ianuarie de la Paris, cand Dianne Feinstein, o proeminenta senatoare a Partidului Democrat aflat la putere, a spus ca statele incluse in acest program sunt "Calcaiul lui Ahile al Americii".

Departamentul pentru Securitate Interna a precizat atunci pentru EUobserver ca vrea sa vada mai multe controale la frontierele Spatiului Schengen si un mai bun schimb de informatii intre statele membre ale UE.

×
Subiecte în articol: visa waiver Statele Unite ale Americii
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close