Antena 3 CNN Externe SUA au doborât un avion iranian deasupra Irakului

SUA au doborât un avion iranian deasupra Irakului

SUA au doborât un avion iranian deasupra Irakului
Sursa foto: drona
17 Mar 2009   •   09:43

Tensiunile dintre SUA şi Iran au căpătat o nouă dimensiune luni, după ce forţele americane au recunoscut că au doborât un aparat de zbor telecomandat iranian, în spaţiul aerian irakian.
Armata SUA declara că drona zbura la circa 90 de kilometri nord de Bagdad când a fost distrusă, luna trecută, adăugând că devierea nu a fost aun accident al forţelor iraniene.

?Vehicului aerian fără pilor era în spaţiul aerian irakian de circa o oră şi zece minute înainte de a fi atacat?, a precizat un purtător de cuvânt al armatei. Piloţii americani ar fi primit ordin să distrugă aparatul după ce s-au asigurat că nu vor exista victime colaterale. Avionul se presupune că era un model iranian Ababil 3.

SUA nu au spus ce căuta drona în Irak, dar americanii susţin de mult timp că liderul de la Teheran, Mahmoud Ahmadinejad oferă finanţare şi pregătire pentru insurgenţii şhia, care comit atacuri contra trupelor americane şi forţelor irakiene.
Raportul american a venit în momentul în care candidatul reformist Mohammed Khatami, fost preşedinte al Iranului, pare a se retrage din cursa pentru viitoarele alegeri prezidenţiale.
Khatami era considera a fi un contracandidat puternic împotriva lui Ahmadinejad, dar se crede că se retrage pentru a preveni o divizare a votului opoziţiei între el şi Hossein Mousavi, fostul premieri, intrat la rândul său în cursă.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close