Antena 3 CNN Externe SUA avertizează firmele chineze să nu ajute Rusia împotriva eventualelor sancțiuni impuse dacă invadează Ucraina

SUA avertizează firmele chineze să nu ajute Rusia împotriva eventualelor sancțiuni impuse dacă invadează Ucraina

Statele Unite au avertizat joi firmele chineze că se vor confrunta cu consecințe, dacă vor încerca să se sustragă oricăror controale la export impuse Moscovei, în cazul în care Rusia invadează Ucraina.

SUA avertizează firmele chineze să nu ajute Rusia împotriva eventualelor sancțiuni impuse dacă invadează Ucraina
Sursa foto: Twitter/ Noah Ross
de Cerasela Stafie    |    04 Feb 2022   •   10:09

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a vorbit despre posibilitatea ca firmele chineze să ajute Rusia după ce Ministerul de Externe al Chinei a declarat că cele două țări și-au coordonat pozițiile cu privire la Ucraina în timpul unei întâlniri între miniștrii lor de externe de joi la Beijing.

”Avem o serie de instrumente pe care le putem implementa dacă vedem companii străine, inclusiv cele din China, făcând tot posibilul pentru a evita acțiunile de control al exporturilor din SUA, pentru a se sustrage, pentru a le ocoli”, a spus Price într-un briefing de presă, anunță Reuters.

Țările occidentale spun că orice invazie a Ucrainei de către Rusia ar aduce sancțiuni Moscovei, iar Washingtonul a transmis că este pregătit să impună sancțiuni financiare, precum și măsuri de control al exporturilor.

Oficialul de securitate națională de la Casa Albă, Peter Harrell, a declarat miercuri că Washingtonul lucrează la măsurile de control al exporturilor cu aliații din Asia, inclusiv Japonia și Coreea de Sud.

Price a spus că Rusia ar trebui să știe că o relație mai strânsă cu Beijingul nu va compensa consecințele impuse ca răspuns la o invazie. ”Dacă Rusia crede că va fi în măsură... să atenueze unele dintre aceste consecințe, printr-o relație mai strânsă cu (China), nu este cazul. De fapt, va face economia rusă, în multe privințe, mai fragilă”, a subliniat acesta.

„Dacă îți refuzi capacitatea de a tranzacționa cu Occidentul, de a importa cu Occidentul, din Europa, din Statele Unite, îți vei degrada semnificativ capacitatea productivă și potențialul inovator”, a adăugat.

Price a declarat că secretarul de stat al SUA Antony Blinken și ministrul de externe al Chinei Wang Yi au avut o discuție extinsă cu privire la potențialele implicații ale acțiunii Rusiei împotriva Ucrainei într-un apel telefonic săptămâna trecută. 

Solicitat să comenteze declarațiile lui Price, Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei la Washington, a răspuns: ”Crearea de tensiuni nu face bine la atenuarea crizei din Ucraina, ci doar adaugă mai multe incertitudini regiunii și lumii întregi. China se opune ferm acestui lucru”.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat anterior că Wang s-a întâlnit cu omologul rus Serghei Lavrov și și-a exprimat ”înțelegerea și sprijinul” pentru poziția Rusiei cu privire la securitate în ceea ce privește relația Rusiei cu Statele Unite și NATO. Acesta a spus că ambele părți și-au coordonat pozițiile cu privire la probleme regionale de interes comun, cum ar fi Ucraina, Afganistan și situația din Peninsula Coreeană.

Lavrov se află la Beijing cu președintele Vladimir Putin, care se va întâlni vineri cu președintele chinez Xi Jinping, înainte de a participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.

×
Subiecte în articol: avertisment China firme sanctiuni
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close