Antena 3 CNN Externe SUA avertizează Iranul în şedinţa ONU: "Ne vom apăra rapid şi hotărât!"

SUA avertizează Iranul în şedinţa ONU: "Ne vom apăra rapid şi hotărât!"

Statele Unite au declarat la şedinţa Națiunilor Unite (ONU) că nu doresc un conflict cu Iranul, dar secretarul de stat Antony Blinken a avertizat că Washingtonul va acționa rapid și decisiv dacă Iranul sau împuterniciții săi vor ataca personalul american oriunde.

SUA avertizează Iranul în şedinţa ONU: "Ne vom apăra rapid şi hotărât!"
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    25 Oct 2023   •   08:29

Antony Blinken s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU, format din 15 membri, pe fondul temerilor internaționale că conflictul dintre Israel și militanții palestinieni Hamas din Fâșia Gaza, susținuți de Iran, s-ar putea transforma într-un război mai amplu, atrăgând și Hezbollah din Liban, puternic înarmat și susținut de Teheran.

"Statele Unite nu caută un conflict cu Iranul. Nu dorim ca acest război să se extindă. Dar dacă Iranul sau reprezentanții săi vor ataca personalul american oriunde, nu faceți nicio greșeală: ne vom apăra poporul, ne vom apăra securitatea - rapid și decisiv", a declarat secretarul de stat al SUA.

Armata americană ia noi măsuri pentru a-și proteja trupele din Orientul Mijlociu, pe măsură ce cresc îngrijorările legate de atacurile comise de grupuri susținute de Iran, au declarat oficiali pentru Reuters. De asemenea, SUA au trimis nave de război și avioane de luptă în regiune pentru a încerca să descurajeze Iranul și grupurile susținute de acesta, inclusiv două portavioane.

Misiunea Iranului la Națiunile Unite nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la comentariile lui Blinken. Iranul urma să se adreseze mai târziu în cursul zilei de marți în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate privind Orientul Mijlociu.

"Facem apel la toate statele membre să trimită un mesaj ferm și unitar oricărui stat sau actor non-statal care are în vedere deschiderea unui alt front în acest conflict împotriva Israelului sau care ar putea viza partenerii Israelului, inclusiv Statele Unite: nu o faceți. Nu aruncați combustibil pe foc", a declarat Blinken.

Aflat alături de omologii săi arabi, ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a declarat reporterilor de la Națiunile Unite că amenințarea extinderii conflictului este un "pericol real".

"Facem cu toții tot ce putem pentru a-l opri. Există amenințarea ca acesta să se extindă în Cisiordania, în Liban, pe alte fronturi. Niciunul dintre noi nu dorește acest lucru, cu toții lucrăm împotriva acestui lucru", a spus el.

×
Subiecte în articol: SUA Iran ONU Antony Blinken
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close