Antena 3 Externe SUA avertizează China împotriva tentativei de a instaura o nouă "zonă de identificare aeriană"

SUA avertizează China împotriva tentativei de a instaura o nouă "zonă de identificare aeriană"

de G.S.    |    01 Feb 2014   •   10:52
SUA avertizează China împotriva tentativei de a instaura o nouă "zonă de identificare aeriană"
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
Statele Unite au avertizat vineri China împotriva unei tentative de a instaura în Marea Chinei de Est o nouă "zonă de identificare aeriană", care ar include insulele disputate de Vietnam, relatează AFP, conform Mediafax.
Washingtonul deţine informaţii "neconfirmate, potrivit cărora China se pregăteşte să instaureze" o nouă zonă de identificare aeriană (ZAI), a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Marie Harf.
O astfel de iniţiativă ar fi calificată drept "acţiune provocatoare şi unilaterală, care ar duce la creşterea tensiunilor şi ar compromite grav angajamentul Chinei de a soluţiona pe cale diplomatică divergenţele geopolitice din regiune", a apreciat Harf.
Cotidianul japonez Asahi Shimbun a relatat că oficiali chinezi din domeniul Apărării au pus bazele unui proiect de creare a unei noi zone aeriene, care ar include Insulele Paracel.
Acest mic arhipelag din Marea Chinei de Est se află sub controlul Beijingului, însă este revendicat de Hanoi.
China a instaurat în mod unilateral, la 23 noiembrie 2013, o "zonă de identificare a apărării aeriene" asupra unei părţi din Marea Chinei de Est. Acest spaţiu înglobează Insulele Senkaku, un arhipelag administrat de Japonia, dar revendicat de China sub numele Diaoyu.
Decizia Chinei a declanşat o adevărată furtună diplomatică în rândul anumitor vecini ai săi. Washingtonul, Tokyo şi Seulul au trimis pe rând avioane militare în zona controversată, transmiţând astfel mesajul că refuză să o accepte.
"Noi am spus clar că părţile trebuie să se abţină de la crearea unor astfel de zone sau de la alte decizii administrative care vizează teritoriilor disputate", a subliniat Harf.
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close