Antena 3 CNN Externe SUA cer oficial Poloniei extrădarea lui Roman Polanski

SUA cer oficial Poloniei extrădarea lui Roman Polanski

SUA cer oficial Poloniei extrădarea lui Roman Polanski
07 Ian 2015   •   19:10

SUA au adresat Poloniei o cerere oficială de extrădare a cineastului franco-polonez Roman Polanski, urmărit într-un dosar de moravuri din 1977, a informat miercuri Parchetul General de la Varșovia, preluat de 7sur7.be şi citat de AGERPRES.

''În data de 5 ianuarie ne-a fost adresată o cerere de extrădare, ce va fi transmisă Parchetului regional din Cracovia, care se ocupă de dosar'', a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului General. ''Primul lucru pe care îl va face Parchetul va fi să îl audieze pe dl Polanski'', a adăugat el.

Răspunzând la o întrebare asupra actualului loc de reședință al cineastului, purtătorul de cuvânt a spus că ''nu are importanță''. ''Dl Polanski ne-a comunicat adresa și s-a angajat să se prezinte de fiecare dată când va fi solicitat de Parchet'', adăugat el. Jerzy Stachowicz, avocatul regizorului de 81 de ani, a afirmat că este la curent cu cererea de extrădare, însă a refuzat să spună dacă Polanski stă în prezent în Polonia.

În legătură cu acuzațiile care i se aduc în SUA, Roman Polanski a fost audiat în luna octombrie de un procuror din Cracovia, la cererea părții americane, dar a fost lăsat în libertate. Regizorul se afla atunci în Polonia pentru a asista la inaugurarea Muzeului Istoriei Evreilor din această țară.

În Polonia, cererea de extrădare este examinată mai întâi de un tribunal. Dacă acesta o respinge, dosarul este închis, iar dacă o aprobă, decizia finală revine Ministrului Justiției. Teoretic, extrădarea lui Polanski ''este posibilă'', potrivit Parchetului, pentru că prescrierea infracțiunii — relații sexuale cu o minoră — în Polonia nu se mai ia în calcul în cazul unei cereri din partea SUA avansate conform unui acord de cooperare între cele două țări.



×
Subiecte în articol: Roman Polanski Polonia SUA extradare
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close