Antena 3 Externe SUA cer oficial Poloniei extrădarea lui Roman Polanski

SUA cer oficial Poloniei extrădarea lui Roman Polanski

07 Ian 2015   •   19:10
SUA cer oficial Poloniei extrădarea lui Roman Polanski

SUA au adresat Poloniei o cerere oficială de extrădare a cineastului franco-polonez Roman Polanski, urmărit într-un dosar de moravuri din 1977, a informat miercuri Parchetul General de la Varșovia, preluat de 7sur7.be şi citat de AGERPRES.

''În data de 5 ianuarie ne-a fost adresată o cerere de extrădare, ce va fi transmisă Parchetului regional din Cracovia, care se ocupă de dosar'', a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului General. ''Primul lucru pe care îl va face Parchetul va fi să îl audieze pe dl Polanski'', a adăugat el.

Răspunzând la o întrebare asupra actualului loc de reședință al cineastului, purtătorul de cuvânt a spus că ''nu are importanță''. ''Dl Polanski ne-a comunicat adresa și s-a angajat să se prezinte de fiecare dată când va fi solicitat de Parchet'', adăugat el. Jerzy Stachowicz, avocatul regizorului de 81 de ani, a afirmat că este la curent cu cererea de extrădare, însă a refuzat să spună dacă Polanski stă în prezent în Polonia.

În legătură cu acuzațiile care i se aduc în SUA, Roman Polanski a fost audiat în luna octombrie de un procuror din Cracovia, la cererea părții americane, dar a fost lăsat în libertate. Regizorul se afla atunci în Polonia pentru a asista la inaugurarea Muzeului Istoriei Evreilor din această țară.

În Polonia, cererea de extrădare este examinată mai întâi de un tribunal. Dacă acesta o respinge, dosarul este închis, iar dacă o aprobă, decizia finală revine Ministrului Justiției. Teoretic, extrădarea lui Polanski ''este posibilă'', potrivit Parchetului, pentru că prescrierea infracțiunii — relații sexuale cu o minoră — în Polonia nu se mai ia în calcul în cazul unei cereri din partea SUA avansate conform unui acord de cooperare între cele două țări.Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close