Antena 3 CNN Externe SUA cere reţinere în Orienul Mijlociu

SUA cere reţinere în Orienul Mijlociu

SUA cere reţinere în Orienul Mijlociu
Sursa foto: mitchell abbas
23 Mar 2010   •   21:17

Trimisul special american George Mitchell s-a întâlnit cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas în capitala iordaniană, Amman, şi a cerut acestuia, cât şi Israelului să creeze condiţiile necesare pentru un nou ste de negocieri.

"În numele SUA şi al preşedintelui, cer tuturor părţilor să demonstreze reţinere. Ce este nevoie acum este o perioadă de calm şi linişte în care să înaintăm în cadrul efortului la care ne-am angajat."

Regiunea a fost martora unui nou val de violenţă în ultimele zilei, cu ciocniri între demonstranţii palestinieni şi poliţia israeliană în Ierusalimul de Est şi Cisiordania, iar mai mulţi palestinieni au fost ucişi.
Efortul american de a aduce ambele părţi la masa tratativelor a fost complicat de conflictul diplomatic cu Israel, după ce acest stat a aprobat construirea a 1600 noi case în Ierusalimul de Est.
La discuţiile cu Mitchell din Amman, Abbas arăta că palestinienii nu au decis încă dacă vor reveni la negocieri.

Abbas arăta că palestinienii aşteaptă un răspuns în următoarele zile ce speră că va include acceptarea unei declaraţii a Cvartetului puterilor mondiale mediatoare de a cere Israelului să îngheţe activitatea în colonii.


Iar la Washington, secretarul american de stat Hillary Clinton avertiza statul evreu să nu mai construiască pe teritoriul palestinian, subliniind că subminează viitorul negocierilor de pace pentru Orientul Mijlociu.
Într-un discurs în faţa a 7500 persoane la conferinţa anuală a influentului grup de lobby pro-Israel ?American Israel Public Affairs Committee?, oficialul american sublinia însă angajamentul solid oentru securitatea Israelului.

"Construcţia în Ierusalimul de Est sau Cisiordania subminează încrederea reciprocă şi ameninţă discuţiile de proximitate ce sunt primul pas spre negocieri depline pe care ambele părţi le doresc şi au nevoie. Şi subminează capacitatea unică a Americii de a juca un rol - unul esenţial- în procesul de pace."

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: negocieri de pace Mahmoud Abbas
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close