Antena 3 CNN Externe Replica SUA, după ce China a amenințat să înceapă "un război, indiferent de costuri"

Replica SUA, după ce China a amenințat să înceapă "un război, indiferent de costuri"

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a acuzat China că și-a intensificat amenințările la adresa Taiwanului.

Replica SUA, după ce China a amenințat să înceapă "un război, indiferent de costuri"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iun 2022   •   12:48

El a arătat că Washingtonul îşi va menține capacitatea militară necesară pentru a rezista oricărei forțe care amenință insula.

Prezent la forumul de apărare IISS Shangri-La Dialogue din Singapore, oficialul american a declarat că Beijingul are un comportament provocator în regiunea Indo-Pacific.

Acest comportament implică manevre navale și aeriene periculoase și o activitate militară "tot mai hotărâtă" în jurul Taiwanului.

Lloyd Austin: "Număr record de zboruri militare chinezești în apropiere de Taiwan"

"Am asistat la o creștere constantă a activității militare provocatoare și destabilizatoare în apropierea Taiwanului. Aceasta include avioanele PLA (ale armatei chineze, n.r.) care au zburat în apropierea insulei într-un număr record în ultimele luni", a arătat Austin.

Adresându-se unui public din care făcea parte și generalul Wei Fenghe, ministrul chinez al apărării, oficialul american a evocat incidente recente în care avioane de luptă ale Chinei au efectuat "interceptări periculoase" în Marea Chinei de Sud şi Marea Chinei de Est.

Avioanele vizate de chinezi aparțineau unor aliați ai SUA - Australia şi Canada.

Discursul oficialului american vine la câteva săptămâni după ce președintele Joe Biden a declarat la Tokyo că SUA vor interveni militar pentru a apăra Taiwanul de orice atac chinezesc.

Lloyd Austin: "Ne vom asigura că Taiwan are o forță defensivă suficientă"

Austin a reconfirmat că Washingtonul va respecta Legea privind relațiile cu Taiwanul, asigurându-se că acest teritoriu își păstrează o capacitate defensivă suficientă.

El a subliniat că politica americană față de Taiwan nu s-a schimbat şi că administrația Biden se opune oricărei schimbări unilaterale a status quo-ului peste strâmtoarea Taiwan, fie că schimbarea vine de la Taipei sau din partea Beijingului.

China revendică suveranitatea sa asupra Taiwanului.

Presa internațională a relatat, sâmbătă, că ministrul chinez al Apărării l-a amenințat pe omologul american cu un război "indiferent de costuri" dacă guvernul de la Taipei declară independența Taiwanului.

China va începe un război dacă Taiwanul își declară independența

Beijingul "nu va ezita să pornească un război, indiferent de costuri", dacă Taiwanul își va declara independența, i-ar fi spus ministrul chinez al apărării, Wei Fenghe, omologului său american, Lloyd Austin.

Cei doi oficiali s-au întâlnit în marja summitului de securitate Shangri-La Dialogue din Singapore.

Într-o declarație emisă de Departamentul american al Apărării după prima rundă de discuții, Austin a cerut Chinei "să se abțină de la alte acțiuni destabilizatoare".

Potrivit documentului, secretarul american al Apărării "a reafirmat importanța păcii și a stabilității în Taiwan, opoziția față de schimbările unilaterale ale status quo-ului și a cerut Chinei să se abțină de la alte acțiuni destabilizatoare față de Taiwan".

Foto: elicoptere militare purtând drapelul taiwanez, într-o repetiție cu ocazia celebrării Zilei Naționale

×
Subiecte în articol: SUA China Taiwan Lloyd Austin
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close