Antena 3 CNN Externe SUA, acțiune de ultim moment împreună cu China și cu alte state, pentru a forța scăderea prețurilor la un produs esențial

SUA, acțiune de ultim moment împreună cu China și cu alte state, pentru a forța scăderea prețurilor la un produs esențial

Statele Unite au anunțat că vor pune pe piață petrol din rezervele strategice, într-o acțiune coordonată cu China, India, Japonia, Marea Britanie și Coreea de Sud pentru a determina scăderea prețurilor, transmite presa internațională.

SUA, acțiune de ultim moment împreună cu China și cu alte state, pentru a forța scăderea prețurilor la un produs esențial
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Noi 2021   •   15:58

Măsura vine după ce Rusia și Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, OPEC, au refuzat să majoreze producția.

Presa internațională notează că această contra-măsură a SUA și a țărilor care s-au raliat inițiativei marchează o victorie diplomatică pentru Washington și reprezintă o provocare pentru controlul pe care Arabia Saudită, Rusia și alte națiuni producătoare și exportatoare îl dețin asupra pieței mondiale.

Președintele Joe Biden a subliniat că acest demers este parte a unui efort global al marilor state consumatoare de petrol pentru ieftinirea carburanților și a energiei.

Ce fac, concret, SUA pentru a determina scăderea prețului la țiței

În total, SUA vor elibera 50 de milioane de barili (un baril înseamnă aproximativ 159 de litri).

Din acest volum, 32 de milioane vor fi parte a unui schimb între mai multe națiuni, în următoarele luni, în timp ce restul de 18 milioane de barili reprezintă o vânzare autorizată anterior de către Congres, care se va face accelerat.

Anunțul de marți vine după ce administrația Biden a susținut timp de mai multe luni că analizează posibile soluții, în timp ce petrolul american a atins în octombrie cotația de 85 de dolari la bursă.

Prețurile la pompă au continuat, de asemenea, să crească și se situează în prezent în jurul celui mai ridicat nivel din ultimii șapte ani.

Prețul mediu pentru un galon (circa 4 litri) de benzină în SUA s-a situat, luni, la 3,4 dolari, în creștere semnificativă față de nivelul de 2,11 dolari înregistrat în urmă cu un an.

La data de 19 noiembrie, Rezerva Strategică de Petrol a SUA îngloba 604,5 milioane de barili, repartizați în patru locații.

Este de așteptat ca decizia anunțată marți să aibă efect în aproximativ două săptămâni iar petrolul să ajungă, atunci, pe piață.

×
Subiecte în articol: SUA China petrol rezerve Rusia OPEC
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close