Antena 3 CNN Externe SUA: Cinci persoane, condamnate pentru plănuirea unui atac la Turnul Sears

SUA: Cinci persoane, condamnate pentru plănuirea unui atac la Turnul Sears

SUA: Cinci persoane, condamnate pentru plănuirea unui atac la Turnul Sears
Sursa foto: sears tower
13 Mai 2009   •   09:34

Cinci persoane au fost condamnate marţi pentru complot cu Al Qaeda pentru distrugerea clădirii Sears Tower din Chicago şi plasarea unei bombe la sediul FBI cu scopul de a declanşa o revoltă anti-guvernamentală.
Juraţii din Miami au achitat un alt membru al grupului, după şase zile de deliberări. Bărbaţii au fost arestaţi în iunie 2006 pentru complot terorist cu un agent FBI sub acoperire despre care credeau că este din Al Qaeda. Avocaţii apărării au susţinut însă că înregistrările de pe benzile FBI nu erau serioase şi că bărbaţii doreau doar bani.
Liderul grupului, Narseal Batiste, de 35 de ani, a fost singurul condamnat pentru toate cele patru capete de acuzare şi riscă 70 de ani de închisoare.
Adjunctul acestuia riscă să petreacă 50 de ani în spatele gratiilor, în vreme ce pe ceilalţi îi aşteaptă o condamnare de 30 de ani.
O sentinţă în cazul celor cinci bărbaţi de originie haitiană se va pronunţa pe 26 iulie.

Arestarea acestora a fost comunicată la vremea respectivă ca un mare succes al administraţiei Bush în oprirea unor posibilele atacuri într-o fază iniţială. Cu toate acestea, în două procese anterioare juraţii au observat lipsa de probe solide care să indice că bărbaţii acuzaţi au făcut paşi spre un asemenea atac, cum ar fi luarea unui manual de construire a bombelor sau planurile clădirii.

Procurorii s-au baza pe intenţia grupului, surprinsă pe zeci de înregistrări audio şi video. Cu toate acestea Batiste susţine că ar fi jurat credinţă Al Qaeda şi lui Osama bin Laden doare pentru a primi 50.000 de dolari sau mai mult pentru afacerea sa din construcţii, aflată în dificultate.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: atentat terorist chicago Al Qaeda
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close