Antena 3 CNN Externe SUA condamnă acuzaţiile lui Erdogan privind implicarea Israelului în criza egipteană

SUA condamnă acuzaţiile lui Erdogan privind implicarea Israelului în criza egipteană

SUA condamnă acuzaţiile lui Erdogan privind implicarea Israelului în criza egipteană
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de M.Z.    |    20 Aug 2013   •   22:53
Casa Albă a condamnat vehement declaraţiile premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, care a acuzat Israelul că a organizat demiterea preşedintelui Egiptului, Mohamed Morsi, înlăturat de la putere de armată, pe 3 iulie, informează AFP, potrivit Mediafax.

"Aceste declaraţii sunt foarte agresive, lipsite de fundament şi false", a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, referindu-se la premierul Turciei, un aliat al Statelor Unite.
 
Earnest a anunţat că preşedintele Barack Obama va discuta cu echipa sa de securitate naţională, despre ajutorul pe care Statele Unite îl oferă Egiptului. "Nu a fost luată nicio decizie privind ajutorul de care beneficiază Egiptul", a precizat Earnest.
 
De altfel, Casa Albă a condamnat şi arestarea lui Mohamed Badie, liderul suprem al mişcării islamiste Fraţii Musulmani. "Este vorba de o nouă acţiune a Guvernului interimar egiptean care nu respectă angajamentul în sensul unui proces de reconciliere şi care intră în contradicţie cu sistemul judiciar independent", a precizat Josh Earnest.

Israelul ar sta în spatele planului care a dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui islamist egiptean Mohamed Morsi. Cel puţin asta susţine premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
 
"Ştiţi ce se spune în Egipt, că democraţia nu se bazează pe urne. Cine se află în spatele acestei situaţii? Israelul. (...) Ministrul israelian al Justiţiei şi un intelectual evreu au afirmat înaintea alegerilor care au avut loc în Egipt în 2012: ", a declarat Erdogan, la o întâlnire a formaţiunii conservatoare din care face parte, Partidul pentru Dreptate şi Dezvoltare (AKP).
 
Egiptul traversează o perioadă de criză profundă care s-a accentuat pe 3 iulie, când armata l-a înlăturat de la putere pe preşedintele islamist Mohamed Morsi. 
 
Organizaţia islamistă Fraţii Musulmani denunţă o "lovitură de stat militară", organizând proteste zilnic, bilanţul de până acum al violenţelor fiind de mii de morţi.
 

×
Subiecte în articol: SUA Recep Tayyip Erdogan
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close