Antena 3 CNN Externe SUA și Coreea de Sud în alertă din cauza amenințării nucleare

SUA și Coreea de Sud în alertă din cauza amenințării nucleare

SUA și Coreea de Sud au îngrijorări semnificative din cauza amenințării nucleare din partea Phenianului.

SUA și Coreea de Sud în alertă din cauza amenințării nucleare
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    21 Mai 2022   •   15:11

Președintele american Joe Biden și noul președinte al Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, au declarat sâmbătă că vor lua în considerare intensificarea exercițiilor militare comune ca răspuns la ”amenințarea” din Coreea de Nord, oferindu-se totodată să ajute dictatura izolată să facă față focarului de COVID-19.

După ce s-au întâlnit la Seul cu ocazia primei călătorii a lui Biden în Asia în calitate de președinte, cei doi lideri au declarat că ”având în vedere amenințarea reprezentată de Coreea de Nord, sunt de acord să inițieze discuții pentru a extinde sfera și amploarea exercițiilor și antrenamentelor militare combinate pe și în jurul peninsulei coreene”.

Cei doi lideri „își exprimă îngrijorarea față de recentul focar de COVID-19” din Coreea de Nord și ”sunt dispuși să lucreze cu comunitatea internațională pentru a oferi asistență” în combaterea virusului.

Yoon a spus că oferta de ajutor COVID a fost făcută conform ”principiilor umanitare, separate de problemele politice și militare” cu Phenianul.

Cei doi președinți sunt angajați în „denuclerizarea completă” a Coreei de Nord, a spus el, adăugând că „nimic nu este mai important decât o descurajare puternică împotriva Nordului”.

Cei doi lideri au discutat despre relațiile economice,cât și despre securitatea economică. Yoon a precizat că a fost extrem de important că cele două țări au lucrat împreună.

Biden și-a început ziua aducând omagiu la Cimitirul Național din Seul, unde sunt îngropați soldații uciși în apărarea Coreei de Sud, inclusiv mulți care au luptat alături de trupele americane în războiul din Coreea.

Apoi a purtat discuții cu ușile închise cu Yoon înaintea unei conferințe de presă comune.

Duminică, Biden călătorește la un alt aliat cheie al SUA, Japonia.

Un oficial american a spus că, pe lângă tensiunile legate de Coreea de Nord și campania condusă de SUA de pedepsire a Rusiei pentru invadarea Ucrainei, principalul obiectiv al lui Biden sâmbătă a fost stabilirea unei ”relații personală puternice” cu Yoon.

La fel ca Japonia, Coreea de Sud este văzută ca un jucător cheie în strategia SUA de a limita China și de a menține ceea ce Washingtonul numește „Indo-Pacificul liber și deschis”.

Călătoria lui Biden în Asia „este despre demonstrarea unității și hotărârii și întărirea coordonării dintre cei mai apropiați aliați ai noștri”, a declarat oficialul reporterilor sub condiția anonimatului.

Serviciile de informații cred că Phenianul este gata să lanseze o rachetă chiar în timpul vizitei președintelui Biden în regiune.

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close