Antena 3 CNN Externe SUA, Coreea de Sud şi Japonia, pregătite de acţiune în cazul unui eşec al negocierilor cu Coreea de Nord

SUA, Coreea de Sud şi Japonia, pregătite de acţiune în cazul unui eşec al negocierilor cu Coreea de Nord

SUA, Coreea de Sud şi Japonia, pregătite de acţiune în cazul unui eşec al negocierilor cu Coreea de Nord
Sursa foto: Robert Gates
30 Mai 2009   •   19:03

SUA, Coreea de Sud şi Japonia, pregătite de acţiune în cazul unui eşec al negocierilor cu Coreea de Nord

Statele Unite nu vor accepta un stat nord-coreean care să deţină arma nucleară. Avertismentul aparţine ministrului american al Apărării. Robert Gates s-a întâlnit, la Singapore, cu omologii săi din Coreea de Sud şi Japonia. Cei trei s-au pus de acord să acţioneze unanim pentru a stopa pericolul pe care îl reprezintă dictatura de la Phenian.

Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud au convenit asupra unui răspuns comun la testul nuclear şi la tirurile cu rachetă efectuate de Phenian în ultima săptămână. "Politica Statelor Unite nu s-a schimbat. Scopul nostru este o denuclearizare completă şi verificabilă a Peninsulei Coreene şi nu vom accepta ca statul nord-coreean să deţină arma nucleară.", a declarat Gates.

Potrivit unui membru al delegaţiei americane, miniştrii au convenit că negocierile rămân opţiunea principală dar, în acelaşi timp, au discutat despre un plan care să includă şi acţiuni concrete în cazul unui eşec al eforturilor diplomatice. "Coreea de Nord tocmai a efectuat un al doilea test nuclear, are o serie de rachete cu rază lungă şi scurtă de acţiune, a ignorat tratatele de pace şi reprezintă o ameninţare militară pentru toată regiunea?, este de părere Lee Sang Hee, ministrul Apărării din Coreea de Sud.

SUA, Japonia, Coreea de Sud, China şi Rusia au participat la negocierile cu Phenianul până la retragerea acestuia de la discuţiile privind denuclearizarea Coreii de Nord, în luna aprilie. De atunci, regimul dictatorial condus de Kim Jong il a efectuat un test nuclear şi a probat mai multe rachete cu rază lungă de acţiune.

Antena 3

×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close