Antena 3 CNN Externe SUA trimit în Coreea de Sud un submarin dotat cu arme nucleare

SUA trimit în Coreea de Sud un submarin dotat cu arme nucleare

SUA și Coreea de Sud au încheiat un acord istoric menit să contracareze amenințarea nucleară nord-coreeană.

SUA trimit în Coreea de Sud un submarin dotat cu arme nucleare
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    27 Apr 2023   •   08:58

Astfel, Washingtonul a stabilit să desfășoare periodic submarine americane cu arme nucleare în Coreea de Sud și să coopteze autoritățile de la Seul în operațiunile sale de planificare nucleară.

În schimb, Coreea de Sud a fost de acord să nu-și dezvolte propriile arme nucleare.

Declarația de la Washington va consolida cooperarea dintre aliați, pentru a descuraja un atac nord-coreean, a declarat președintele american Joe Biden.

Citește și: Milioane de oameni, alertați de guvern că a început războiul nuclear, în Japonia

"Un atac nuclear din partea Coreei de Nord împotriva Statelor Unite sau a aliaților și partenerilor săi este inacceptabil și va duce la sfârșitul oricărui regim care ar întreprinde o astfel de acțiune", a spus Biden.

Această evoluție vine în contextul în care Phenianul dezvoltă arme nucleare tactice care pot lovi Coreea de Sud și își perfecționează armele cu rază lungă de acțiune care pot atinge continentul american.

SUA au deja obligația de a apăra Coreea de Sud și au promis anterior că vor folosi, în acest scop, arme nucleare dacă va fi necesar.

Însă politicienii din Coreea de Sud au început să se îndoiască de acest angajament și au solicitat ca țara să își continue propriul program nuclear.

SUA trimit în Coreea de Nord un submarin cu arme nucleare și bombardiere care pot lansa arme atomice

Președintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, aflat în SUA pentru o vizită de stat, a spus că Declarația de la Washington marchează un angajament "fără precedent" din partea SUA de a descuraja atacurile și de a-și proteja aliații, inclusiv prin utilizarea armelor nucleare.

Noul acord este rezultatul unor negocieri care au avut loc pe parcursul mai multor luni.

O consecință a acestor negocieri este că Statele Unite vor trimite un submarin cu armament nuclear în Coreea de Sud, pentru prima dată în ultimii 40 de ani, alături de alte active strategice, între care bombardiere cu capacitate nucleară.

De asemenea, cele două părți vor institui un Grup consultativ pentru a discuta probleme de planificare nucleară.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close