Antena 3 CNN Externe SUA dă asigurări că nu îşi va abandona aliaţii arabi în favoarea Iranului

SUA dă asigurări că nu îşi va abandona aliaţii arabi în favoarea Iranului

SUA dă asigurări că nu îşi va abandona aliaţii arabi în favoarea Iranului
Sursa foto: robert gates
07 Mai 2009   •   13:46

America a oferit asigurări celor mai apropriaţi aliaţi arabi că deschiderea arătată de preşedintele Barack Obama faţă de Iran nu le va afecta interesele. Cele mai mari puteri arabe, în special Arabia Saudită şi Egipt, sunt profund îngrijorate de ambiţiile nucleare ale Iranului şi de creşterea influenţei sale în Orientul Mijlociu. Puterile sunite se bazează pe America să ţină la respect regimul şiit iranian şi sunt îngrijorate de posibilele consecinţe ale abordării lui Obama faţă de republica islamică.
Robert Gates, secretarul american al Apărării, a vizitat Egipt şi Arabia Saudită pentru a le asigura că America nu va face un târg cu Iran fără a le avertiza.

Gates a descris aceste temeri ca fiind "exagerate" şi "complet nerealiste", declarând: "Ne vom informa prietenii despre ce se întâmplă astfel încât nimeni să nu fie surprins."

În acelaşi Gates a dat un pronostic privind posibilitatea ajungerii la o înţelegere cu Iran. "Cred că această perspectivă este foarte îndepărtată. Trebuie să vedem cum răspund iranienii la oferta preşedintelui. Sincer, unele din primele lucruri care s-au întâmplat ca rezultat al extinderii acestei mâini deschise nu au fost încurajatoare?, declara acesta la Cairo.

Cu toate acestea, succesul lui Gates a fost unul limitat. O declaraţie a Consiliului de Cooperare din Golf, ce reprezintă Arabia Saudită şi alte cinci state din Golf, şi-a exprimat "speranţa" că "orice dialog" între America şi Iran "nu se va face pe cheltuiala noastră".
Referindu-se la Iran, declaraţia arată că ?există o ameninţare strategică şi militară şi suntem împotriva oricărui program nuclear ce nu este aprobat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică."
Arabia Saudită se teme de influenţa iraniană asupra minorităţii sale şiite. Situaţia este mai delicată în alte state, în special Bahrein.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close