Antena 3 CNN Externe SUA dă asigurări lui Abbas privind aşezările evreieşti

SUA dă asigurări lui Abbas privind aşezările evreieşti

SUA dă asigurări lui Abbas privind aşezările evreieşti
Sursa foto: palestina israel
30 Apr 2010   •   09:01

SUA a oferit asigurări în privat palestinienilor pentru a-i încuraja să intre în discuţii indirecte de pace, printre acestea numărându-se şi oferta de a lua în considerare posibilitatea de a permite Consiliului de Securitate al ONU să condamne orice nouă activitate colonială a Israelului, scrie The Guardian .
Asigurările au fost oferite verbal în urmă cu două săptămâni la întâlnirea dintre un diplomat american şi preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.
De atunci, după luni de efort american, se pare că liderii israelieni şi palestinieni sunt aproape de a relua discuţiile de "proximitate" , primul pas în acest sens după războiul din Gaza din 2008.
Cu toate acestea, negociatorul şef palestinian Saeb Erekat a negat că s-ar fi primit asigurări, deşi o sursă palestiniană arăta că adjunctul trimisului special, David Hale, i-ar fi spus lui Abbas cp Barack Obama doreşte ca procesul de pace să înainteze.
El i-a explicat că Washington consideră construcţiile israeliene drept "provocatoare" şi arăta că americanii au primit asigurări de la premierul israelian că cel puţin un proiect din Ierusalimul de Est, Ramat Shlomo, nu va continua. Acesta este tocmai cel ce a pus capăt, în urmă cu o lună, primilor paşi spre negociere, după ce israelienii au anunţat, în timpul vizitei vicepreşedintelui american Joe Biden, intenţia de a construi 1600 case în acest cartier.
Hale arăta lui Abbas că dacă există o activitate colonizatoare provocatoare însemnată, Washington ar putea analiza posiblitatea de a permite Consiliului de Securitate să cenzureze Israel. SUA s-ar abţine de la vot în loc să folosească dreptul de veto.
O decizie SUA de a nu se opune unei rezoluţii critici la adresa Israelului ar fi foarte neobişnuită şi un semn de furie al SUA.
Antena3.ro

×
Parteneri
51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinş
x close