Antena 3 CNN Externe SUA: Dacă nu reducem victimele civile, pierdem războiul din Afganistan

SUA: Dacă nu reducem victimele civile, pierdem războiul din Afganistan

SUA: Dacă nu reducem victimele civile, pierdem războiul din Afganistan
Sursa foto: razboiul afgan
04 Iun 2009   •   23:22

Lupta din Afganistan contra talibanilor ar putea fi pierdută dacă forţele internaţionale nu reduc numărul de civili ucişi, a avertizat noul comandant al coaliţiei.
General-locotenentul american Stanley McChrystal apecia că numărul de victime din rândul civililor riscă să îi îndepărteze pe afgani şi să submineze efortul de război. Avertismentele sale lansate în Congres vin la puţin timp după cu un raport militar intern care arăta că forţele americane au făcut erori importante în atacurile aeriene ce au ucis zeci de civili, luna trecută.
?Dacă înfrângerea unei formaţii insurgente produce un resentiment popular, victoria este superficială şi nu e de durată?, crede McChrystal .
?Acesta este un punct critic. Este o luptă pentru sprijinul poporului afgan. Voinţa noastră de a opera de o manieră în care minimalizăm victimele sau daunele- chiar şi când prin aceasta misiunea noastră este mai dificilă- este esenţială pentru credibilitatea noastră."
Pierderea încrederii şi sprijinului poporului afgan ar fi ?decisivă strategic ", avertiza acesta.
Morţile în rândul civililor în urma atacurilor aeriene, cu rachete sau a raidurilor nocturne au provocat mânie în Afganistan şi relaţii încordate cu regimul lui Hamid Karzai.
În timp ce majoritatea victimelor civile provine de la atacurile insurgenţilor sau atacurilor sinucigaşe nediscriminatorii cu bombă, anul trecut coaliţia NATO a ucis sute de civili.
ONU a calculat că 828 de civili au fost ucişi anul trecut de guvernul afgan sau forţele de coaliţie, din care 65 procente în urma atacurilor aeriene.
NATO a calculat că a ucis doar 237 de civili anul trecut.
Luna trecută zeci de persoane au fost ucis în provincia Farah, după ce forţele americane au bombardat poziţiile inamice timp de şapte ore. Guvernul afgan a calculat 140 de victime, SUA- doar 30.
O anchetă a armatei SUA a demonstrat că trupele nu au respectat regulamentul şi au făcut numeroase erori, relata New York Times.
De altfel, generalul McChrystal a anunţat că va revizui regulile de angajare în luptă.
Antena3.ro

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close