Antena 3 CNN Externe SUA declanşează ofensiva de pace în Orientul Mijlociu

SUA declanşează ofensiva de pace în Orientul Mijlociu

SUA declanşează ofensiva de pace în Orientul Mijlociu
Sursa foto: orientul mijlociu
27 Iul 2009   •   08:19

George Mitchell, trimisul special al administraţiei americane pentru Orientul Mijlociu, şi-a exprima speranţa că noua rundă de discuţii din Damasc cu preşedintele sirian Bashar Al-Assad ? a doua într-o lună- va aduce un nou suflu procesului de pace, scopul final al Washingtonului în Orientul Mijlociu.
El a anunţat că a încheiat o conversaţie ?sinceră şi pozitivă cu preşedintele al-Assad". Mitchell sublinia că a discutat despre posibilitatea de a avansa spre găsirea păcii în regiune şi îmbunătăţirea relaţiilor dintre Siria şi SUA.


"I-am spus preşedintelui al-Assad că preşedintele Obama este hotărât a intermedia o pace totală arabo-israeliană. Acea pace înseamnă între palestinieni şi israelieni, între Siria şi Israel, între Liban şi Israel. Şi desigur, în final, normalizarea deplină a relaţiilor dintre Israel şi toate statele din regiune. Aceasta cere şi Iniţiativa Arabă, şi este scopul final al efortului nostru?, adăuga oficialul american.

Referindu-se la pacea dintre Siria şi Israel, acesta sublinia că scopul imediat este reluarea negocierilor, pacea completă fiind singura modalitate de a garanta stabilitate, securitate şi prosperitate pentru toate statele regiunii.
Administraţia Obama speră că deschiderea spre Siria va încuraja Damascul să joace un rol pozitiv în procesul de pace din Orient, dar şi în Irak.
Diplomaţii arabi cred că Siria reprezintă un obiectiv mai la îndemână pentru agenda Casei Albe. De altfel, se consideră că acest stat are relaţii bune cu mulţi actori din regiune ceea ce ar putea contribui la construirea unei păci stabile. Administraţia americană mai speră să slăbească alianţa strategică a Siriei cu Iranul.

Mitchell urmează a vizita şi Israel şi teritoriile palestiniene pentru a relua şi discuţiile între aceste două părţi.
Obama se concentrează pe un plan de pace susţinut de 57 de stat- aşa numită Iniţiativă Arabă- în urma căreia aproape întreaga lume musulmană ar recunoaşte Israelul oficial în schimbul garantării revenirii statului evreu la graniţele de dinainte de 1967.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: negocieri de pace stat palestinian
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close