Antena 3 CNN Externe SUA, devastate de secetă. Preţul porumbului a explodat iar politicienii se tem de o nouă criză alimentară

SUA, devastate de secetă. Preţul porumbului a explodat iar politicienii se tem de o nouă criză alimentară

SUA, devastate de secetă. Preţul porumbului a explodat iar politicienii se tem de o nouă criză alimentară
Sursa foto: Foto: Mediafax
10 Aug 2012   •   18:26

Preţul porumbului a crescut vineri la un nou nivel record după ce autorităţile americane au anunţat că seceta care devastează cea mai importantă regiune agricolă a SUA a distrus a şasea parte a recoltei de proumb în numai o lună, potrivit Financial Times.
   
Departamentul pentru Agricultură al SUA a revizuit în scădere cu 16,9%, faţă de iulie, estimarea pentru recolta de proumb din acest an, la 10,779 miliarde de buşeli (1 buşel-25,4 kilograme). În urma datelor, cotaţia porumbului în contractele futures a urcat cu peste 3%, la 8,437 dolari pe buşel.
   
Preţurile la grâu, porumb şi soia au crescut deja cu 25-50% din iunie, iar pentru porumb şi soia au depăşit maximele atinse în timpul crizei alimentare din 2007-2008.
   
Avansul susţinut al preţurilor trezeşte amintiri legate de criza din 2007-2008, când preţurile record la alimente au declanşat revolte în peste 30 de ţări, din Bangladesh până în Haiti, potrivit Financial Times.
   
Politicienii sunt tot mai îngrijoraţi de actuala situaţie a aprovizionării cu alimente. Situaţia este "precară", a scris, vineri, într-o opinie pentru Financial Times, secretarul general al Agenţiei pentru Alimente şi Agricultură a ONU, José Graziano da Silva.
   
"Chiar daca actuala situaţie este precară şi s-ar putea deteriora şi mai mult dacă persistă condiţiile meteo nefavorabile, nu este încă o criză. Riscurile sunt, însă, ridicate, iar răspunsuri greşite la această situaţie ar putea crea o nouă criză", a scris el.
   
Departamentul pentru Agricultură al SUA a redus puternic şi estimarea privind recolta de soia, în scădere cu 11,7% faţă de iulie, la 2,69 miliarde de buşeli (1 buşel-27,2 kilograme).
   
Prognozele s-au situat mult sub estimările analiştilor atât pentru porumb cât şi pentru soia
, notează Financial Times.
   
Secretarul SUA pentru agricultură, Tom Vilsack, a avertizat că adevărata imagine de ansamblu a aprovizionării cu alimente va fi disponibilă doar mai târziu în acest an.
   
"În trecut, estimările au fost greşite în anii de secetă. Trebuie să fim conştienţi de acest fapt. S-ar putea să nu avem datele până la startul recoltării", a spus el.
   
Estimarea înrăutăţită va creşte, probabil, presiunea asupra statului american în legătură cu producţia de etanol, care conumă circa 40% din recolta de porumb.
   
Şi în România seceta a afectat puternic culturile de porumb. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat recent că seceta afectează două culturi foarte importante, porumbul şi floarea soarelui, dar nu a dorit să estimeze valoarea pagubelor.
   

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close