Antena 3 CNN Externe SUA dezmint orice tensiuni cu Arabia Saudită

SUA dezmint orice tensiuni cu Arabia Saudită

SUA dezmint orice tensiuni cu Arabia Saudită
de M.T.    |    23 Oct 2013   •   10:29

Relaţiile dintre Statele Unite şi Arabia Saudită rămân puternice, a declarat, marţi, un oficial american, negând intenţia Riyadului de a-şi reduce cooperarea cu Washingtonul în Siria, informează AFP, citată de Mediafax.

Oficialul american a precizat că SUA nu a primit niciun mesaj din partea Arabiei Saudite cu privire la o astfel de schimbare politică.

Potrivit Wall Street Journal, şeful serviciilor de informaţii saudite, prinţul Bandar ben Sultan al-Saud, le-a declarat diplomaţilor europeni că Riyadul îşi va reduce cooperarea cu Statele Unite pentru înarmarea şi antrenarea rebelilor sirieni.

Vineri, Arabia Saudită şi-a anunţat intenţia de a refuza un loc în Consiliul de Securitate al ONU, la o zi de la prima sa alegere în acest for, un act fără precedent al cărui scop este protestul faţă de „neputinţa" Consiliului, în special în faţa dramei siriene.

Luni, ONU încă nu fusese notificat în legătură cu acest refuz.

„Este vorba despre un mesaj în atenţia Statelor Unite, nu a ONU", a declarat prinţul Bandar, care a adăugat că saudiţii îi reproşează aliatului lor american că nu a recurs la atacuri împotriva arsenalului chimic al lui Bashar al-Assad.

„Relaţia noastră şi în special parteneriatul cu saudiţii sunt puternice. Acordăm multă importanţă iniţiativei lor într-un număr mare de domenii", a insistat, marţi, Marie Harf, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

„Lucrăm împreună pe probleme importante şi împărtăşim aceleaşi obiective, fie că se referă la încheierea războiului din Siria, fie la revenirea unui Guvern democratic în Egipt sau împiedicarea Iranului de a obţine arma nucleară", a continuat Harf.

„Întrebarea cum atingem aceste obiective este tocmai cea pe care o analizăm în acest moment cu saudiţii şi toţi partenerii noştri internaţionali", a încheiat purtătoarea de cuvânt.

Marie Harf a amintit, de asemenea, că secretarul de Stat John Kerry s-a întâlnit cu omologul său saudit timp de două ore la Paris, o întâlnire calificată drept „productivă". În timpul acestei întâlniri, John Kerry a cerut Arabiei Saudite să accepte locul în Consiliul de Securitate al ONU.

×
Subiecte în articol: SUA Arabia Saudita tensiuni
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close