Antena 3 CNN Externe SUA: Dobânda de referinţă este redusă până la 0%

SUA: Dobânda de referinţă este redusă până la 0%

SUA: Dobânda de referinţă este redusă până la 0%
17 Dec 2008   •   06:43

Consiliul de conducere al Rezervei Federale Americane (Fed) a decis în reducerea ratei principale a dobânzii de la 1% la un "interval ţintă" între zero si 0,25% şi a anunţat că va utiliza toate instrumentele posibile pentru a pune capăt celei mai lungi recesiuni din ultimii 25 de ani şi pentru a revitaliza creditarea . Analiştii estimaseră o reducere a dobânzii de jumătate de punct procentual,scrie The New York Times.
Fed păşeşte astfel, într-o nouă eră în care este nevoită sa utilizeze mijloace noi şi netestate împotriva recesiunii economice. Reducerea dobânzii, care influenţează ratele de creditare interbancară, este în mare o măsură simbolică, întrucât cererea pentru aceste împrumuturi a fost atât de scăzută încât dobânzile au coborât la puţin deasupra cotaţiei zero în ultimele şedinţe.
Prin această mişcare, banca centrală a recunoscut că efectele recesiunii sunt mai grave decât oficialii anticipaseră la întâlnirea din luna octombrie. "Comisia anticipează că în condiţiile unei economii scăzute, ratele fondurilor federale se vor păstra la niveluri extrem de scăzute pentru o perioadă", se arata într-un comunicat al instituţiei.
Rezerva Federală va angaja toate uneltele pentru a promova reluarea creşterii economice şi pentru menţinerea stabilităţii preţului, se arată în comunicat. Instituţia deja s-a angajat în implementarea celor mai multe programe, dar oficialii au arătat că sunt gata să le extindă cât este necesar şi să adauge altele noi pentru a lupta cu recesiunea ce s-a instaurat şi mai adânc în ultimele două luni.
Cu mai puţin de două săptămâni înainte de Crăciun, companiile reduc preţurile simţitor pentru a atrage lumea la cumpărături, care au căzut drastic în ultimele şase luni.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica SUA
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close