Antena 3 CNN Externe SUA doreşte ca Israel să îngheţe colonizarea timp de un an

SUA doreşte ca Israel să îngheţe colonizarea timp de un an

SUA doreşte ca Israel să îngheţe colonizarea timp de un an
Sursa foto: cisiordania case
07 Aug 2009   •   12:16

SUA a cerut Israelului să se angajeze la o îngheţare pe termen de un an construcţiilor de aşezări evreieşti în Cisiordania, dar între cei doi aliaţi încă persistă dezacordurile pe acest subiect, scrie Ha'aretz .

Trimisul special american George Mitchell a venit cu propunerea la întâlnirea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi ministrul Apărării, Ehud Barak, săptămâna trecută, argumentând că o asemenea iniţiativă ar deschide calea statelor arabe să facă compromisuri.
Liderii israelieni nu au respins cererea SUA, totuşi şi-a exprimat rezervele în legătură cu unele detalii, scrie publicaţia citând surse oficiale de rang înalt, care adăuga că partea israeliană ar accepta o îngheţare pe un termen de cel mult şase luni.

De altfel rămân diferende între cei doi aliaţi şi în legătură cu viitorul celor 2500 de case aflate în construcţie în colonii. Israel doreşte să termine toate aceste case, în timp ce Mitchell vrea să reducă cât mai mult posibil numărul celor care să fie finalizate, scrie Ha'aretz.

În acelaşi timp, Israel subliniază nevoia unui plan B, în caz că actualele eforturi de pace nu duc la un rezultate dezirabile. Totuşi partea americană nu a specificat clar ce se va întâmpla la finalul perioadei de îngheţ.
Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close