Antena 3 CNN Externe SUA trimit un emisar în Orientul Mijlociu pentru oprirea violențelor

SUA trimit un emisar în Orientul Mijlociu pentru oprirea violențelor

SUA intervin în conflictul dintre israelieni și palestinieni. Hady Amr, înalt oficial al Departamentului de Stat al Statelor Unite, va merge în Orientul Mijlociu, unde va avea discuții cu liderii ambelor tabere în scopul opririi escaladării conflictului. Anunțul a fost făcut de șeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, care a făcut apel la Israel ”să evite victimele civile”.

SUA trimit un emisar în Orientul Mijlociu pentru oprirea violențelor
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    13 Mai 2021   •   08:57

Secretarul de stat a condamnat din nou "cu maximă fermitate" tirurile de rachete ale mişcării islamiste Hamas asupra Israelului, dar a mai spus că "orice deces în rândul civililor este o tragedie".

"Consider că Israelul are o sarcină suplimentară să încerce să facă tot posibilul pentru a evita victimele civile, chiar dacă ei au dreptul să îşi apere populaţia", a declarat Blinken, subliniind că imaginile cu copii palestinieni morţi sunt "răvăşitoare". "Palestinienii au dreptul la securitate", a adăugat el.

Șeful diplomației europene Jose Borrell a condamnat și el atacurile asupra Israelului lansate din Fâșia Gaza, îndemnând totodată Israelul să dea dovadă de „maximă reținere” pentru a se evita alte victime în rândul civililor.

La Moscova, ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-o conferință de presă comună cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut o reuniune de urgență a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu – format de Statele Unite, Rusia, ONU şi Uniunea Europeană, potrivit New York Times. 

Între timp, Hamasul a anunţat într-un comunicat moartea lui Bassem Issa, comandantul aripii sale militare în oraşul Gaza, capitala acestei enclave palestiniene, şi a „multor” altor comandanţi militari de rang înalt din cadrul organizaţiei, în atacuri aeriene ale armatei israeliene.

Declarația Hamas vine după ce autorităţile israeliene au anunţat uciderea a 16 lideri ai grupurilor islamiste din Fâşia Gaza

Brigada Ezzedine al-Qassam, aripa armată a Hamas, nu dezvăluie identitatea celorlalţi membri ai organizaţiei ucişi în atacuri aeriene israeliene, însă a salutat, într-un comunicat, „curajul comandanţilor” şi „combatanţilor” care s-au ridicat în timpul agresiunii forţelor de ocupaţie - numele dat de Hamas Israelului - vizând poziţii ale mişcării.

Gruparea a lansat miercuri noapte o nouă ploaie de rachete către Israel după ce forțele armate israeliene au distrus o a treia clădire turn în Gaza. Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că numărul total de morți de la începutul acestei ofensive se ridică la 56, inclusiv 14 copii. Peste 300 de alte persoane au fost rănite.

Șase israelieni, inclusiv un copil, au fost de asemenea uciși.

Armata israeliană a spus că aproximativ 1.500 de rachete au fost lansate din Gaza către diferite zone din Israel.

Separat, în Cisiordania, doi militanţi palestinieni au fost ucişi în confruntări cu serviciile de securitate israeliene.

×
Subiecte în articol: Israel palestina Hamas biden
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close