Antena 3 CNN Externe SUA face presiuni pentru un stat palestinian. Israel, determinat să se opună

SUA face presiuni pentru un stat palestinian. Israel, determinat să se opună

SUA face presiuni pentru un stat palestinian. Israel, determinat să se opună
Sursa foto: netanyahu
18 Mai 2009   •   02:33

Preşedintele american Barack Obama va face presiuni asupra premierului israelian Benyamin Netanyahu, pentru a se angaja explicit spre stabilirea unui stat palestinian în timpul întâlnirii dintre cei doi, de luni, la Washington .
Cu toate acestea, există semnale că Netanyahu nu va recunoaşte dreptul la independenţă palestiniană la discuţiile de luni. Este de aşteptat ca acestea să aducă o schimbare completă de la atitudinea administraţiei Bush, care a lăsat Israelul să bată pasul pe loc în încheierea ocupaţiei.
Casa Albă a promis o abordare mai fermă şi mai intervenţionistă în ceea ce s-a calificat a fi o chestiune de securitate naţională pentru SUA.
Netanyahu a declarat că doreşte să reia discuţiile cu palestinienii, dar nu a specificat cu ce scop. Ministrul apărării Ehud Barak declara că Netanyahu ? care acum câţiva ani a respins complet independenţa palestiniană, va recunoaşte dreptul la auto-guvernare, dar nu va adopta teoria independenţei.
?Cred că Netanyahu îi va spune lui Obama că guvernul său este pregătit pentru un proces politic ce să aibă ca scop un trai în pace şi respect al celor două popoare?, declara ministrul.
Un consilier al premierului a mai precizat că acesta va propune un nou plan de pace.
De altfel, Benjamin Netanyahu, a intrat deja în coliziune cu Washington chiar înainte de a ajunge pe pământ american. În timp ce el se îndrepta spre SUA, partidul său de dreapta - Likud declara că nu se va angaja niciodată pentru o soluţie cu două state ce riscă să ducă la crearea unui "Hamastan", cu referire la mişcarea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza şi refuză să recunoască Israelul.
Ophir Akunis, parlamentar Likud, a subliniat că premierul va refuza principala cerere a lui Obama privind un stat palestinian din cauza divizării şi dezordinii din teritoriile palestiniene.
Declaraţia a fost susţinută şi de ministrul transporturilor, Yisrael Katz, care a precizat că "Netanyahu se va opune creării unui stat palestinian înarmat la graniţele Israelului, ce i-ar pune în pericol securitatea."
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: stat palestinian Barack Obama
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close