Antena 3 CNN Externe SUA face un pas înapoi: renunţă la cererea de îngheţare a colonizării Cisiordaniei

SUA face un pas înapoi: renunţă la cererea de îngheţare a colonizării Cisiordaniei

SUA face un pas înapoi: renunţă la cererea de îngheţare a colonizării Cisiordaniei
Sursa foto: cisiordania case
02 Noi 2009   •   01:44

Credibilitatea SUA în lumea arabă a suferit o lovitură serioasă după ce Hillary Clinton a renunţat la cererea de oprire a extinderii coloniilor evreieşti în Cisiordania.
Semnalând finalul scurtei susţineri a cauzei palestiniene, secretarul american de stat a mers la Ierusalim pentru a-şi exprima sprijinul deplin al Americii pentru Israel şi premierul Benjamin Netanyahu.
În cadrul efortului de a repara relaţiile dintre SUA şi Israel, ea l-a lăudat pe Netanyahu, apreciind eforturile sale de la limita construcţiile din colonii, chiar dacă aceasta nu respectă cerere originară a lui Obama.
"Ceea ce a oferit premierul în materie de restrângeri ale politicii referitoare ale colonii.. este fără precedent în contextul negocierilor."
În plus, riscând să mânieze lumea arabă, s-a alăturat apelului israelian pentru o revenire palestiniană la masa negocierilor fără precondiţii.
Schimbarea asupra principalei probleme ce ţine pe loc negocierile de pace din Orientul Mijlociu a încântat Israelul, dar dăunează reputaţiei lui Obama ca pacificator şi alimentează criticile care îl acuză de naivitate şi creşte sentimentul de trădare din teritoriile palestiniene.
Conducerea palestiniană a respins imediat cerere lui Clinton de revenire la negocieri, fără o rezoluţie privind chestiunea aşezărilor şi au avertizat că procesul de pace este "în stare de paralizie".
"Rezultatul intransigenţei Israelului şi pasul înapoi al Americii este că nu există nici o speranţă la orizont pentru negocieri," aprecia Nabil Abu Rdainah, purtător de cuvânt al liderului palestinian Mahmoud Abbas .
Antena3.ro

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close