Antena 3 CNN Externe SUA. Fost angajat al Departamentului de Stat şi soţia sa, arestaţi pentru spionaj în favoarea Cubei

SUA. Fost angajat al Departamentului de Stat şi soţia sa, arestaţi pentru spionaj în favoarea Cubei

SUA. Fost angajat al Departamentului de Stat şi soţia sa, arestaţi pentru spionaj în favoarea Cubei
Sursa foto: Fidel Castro
06 Iun 2009   •   14:54

Un fost angajat al Departamentului de Stat american, acum în vârstă de 72 de ani, şi soţia sa, în vârstă de 71 de ani, au fost arestaţi vineri cu acuzaţia de spionaj în favoarea Cubei. Walter Kendall Myers şi Gwendolyn Myers sunt acuzaţi că ar fi adus ilegal beneficii guvernului cubanez, furnizându-le informaţii secrete, timp de 30 de ani. Cei doi au fost arestaţi, fără posibilitatea eliberării pe cauţiune, deoarece există suspiciunea că aceştia ar putea încerca să părăsească ţara.

Departamentul de Stat nu a elucidat încă ce informaţii au transmis soţii Myers contactelor din Cuba. Un oficial american a declarat că Walter Myers a fost un ?angajat civil de rang înalt?. Şi-a început cariera în cadrul departamentului în anul 1977, iar în perioada 1988 ? 1999 a lucrat periodic în cadrul biroului de informaţii şi cercetare, unde a fost angajat permanent în anul 2000.

Oficialul, citat de CNN, a declarat de asemenea că deocamdată nu este clar dacă cei doi au recurs la actele de trădare din motive financiare. Unele voci susţin că soţii erau foarte încrezători în sistemul cubanez. De altfel, într-un pasaj din jurnalul lui Walter Myers putem citi despre nemulţunirile acestuia în ceea ce priveşte sistemul american: ?abuzurile din sistemul nostru, lipsa unui sistem medical decent, companiile petroliere şi indiferenţa lor nedisimulată faţă de nevoile populaţiei, autoliniştirea în ceea ce priveşte săracii, incapacitatea celor oprimaţi de a-şi recunoaşte propria condiţie?.

?Au renunţat cubanezii la libertatea personală în favoarea securităţii materiale? Nimic din tot ce am văzut nu sugerează asta?, scria el. ?Nu văd nimic de valoare care să se fi pierdut prin revoluţie. Revoluţia a eliberat un potenţial enorm şi a eliberat spiritul cubanez?.

Myers a ieşit la pensie în octombrie 2007. Numai în ultimele luni de muncă el a avut acces la peste 200 de documente secrete cu privire la Cuba, deşi funcţia sa în cadrul Departamentului de Stat viza problemele referitoare la Europa.

Cei doi riscă să fie condamnaţi la câte 20 de ani de închisoare pentru disimularea activităţilor ilegale şi primirea unui salariu din partea Departamentului de Stat, câte 10 ani pentru faptul că au fost agenţi ai unui guvern străin şi câte cinci ani pentru conspiraţie.

Antena3.ro

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close