Antena 3 CNN Externe SUA ia în considerare repunerea Coreii pe lista statelor ce susţin terorismul

SUA ia în considerare repunerea Coreii pe lista statelor ce susţin terorismul

SUA ia în considerare repunerea Coreii pe lista statelor ce susţin terorismul
Sursa foto: coreea de nord
08 Iun 2009   •   20:10

Preocupată de comportamentul Coreii de Nord pe care l-a calificat ca fiind ?foarte provocator şi belicos?, Hillary Rodham Clinton, secretarul american de stat, a declarat că SUA se gândeşte să repună acest stat înapoi pe lista statelor ce susţin terorismul, un semnal clar că orice speranţă privind o îmbunătăţire a relaţiilor a dispărut.
?Vom analiza acest aspect,? declara Clinton într-un interviu pentru ABC News.
Ea a amintit că îngrijorarea internaţională legată de Coreea de Nord s-a amplificat mult după recentele teste nucleare şi de rachete. Aceasta arăta că atât China, cât şi Rusia par mai pregătite să crească presiunea pe Phenian. O rezoluţie ce să cuprindă sancţiuni mai dure din partea Consiliul de securitate al ONU pare acum mult mai aproape, sublinia oficialul american.

Clinton arăta că SUA este în faza de evaluare a relatărilor legate de faptul că liderul nord coreea Kim Jong-Il ar fi demisionat în favoarea fiului Kim Jong-un.
În plus administraţia americană presează Phenian pentru a elibera două jurnaliste americane, deţinute sub acuzaţia de spionaj.

Privind lista terorismului, Clinton arăta că o asemenea acţiune nu este un act de disperare legat de acţiunile Coreii.

?Există un proces pentru aceasta. Evident că dorim să vedem probe care arată susţinerea lor pentru terorismul internaţional?. Întrebată dacă asemenea probe există deja, secretarul de stat declara că ?abia începem să studiem aspectul?.

Administraţia Bush a scos Coreea de Nord din această listă în octombrie, iniţiativă privită mai mult ca mişcare politică pentru a se ajunge la un acord nuclear. Departamentul de Stat declara atunci că Phenianul fusese de acord să reia dezasamblarea fabricii de plutoniu să să permite inspecţii internaţionale.
Antena3.ro

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close