Antena 3 CNN Externe SUA intenţionează să vândă arme Taiwanului

SUA intenţionează să vândă arme Taiwanului

SUA intenţionează să vândă arme Taiwanului
Sursa foto: arme
30 Ian 2010   •   12:55

Statele Unite intenţioneză să vândă Taiwanului arme în valoare de peste şase miliarde de dolari. Este vorba despre sisteme antirachetă de tip Patriot, nave detectoare de mine şi elicoptere Black Hawk. Iniţiativa a stârnit reacţii de nemulţumire din partea Chinei, care vorbeşte acum despre consecinţe "grave" asupra relaţiilor americano-chineze.

Livrarea de armament constă în 114 sisteme antirachetă Patriot şi alte echipamente în valoare de 2,8 miliarde de dolari, 60 de elicoptere Black Hawk de peste trei miliarde de dolari, tehnologie informatică de 340 de milioane de dolari şi două nave detectoare de mine de 100 de milioane de dolari. Livrarea cuprinde şi echipamente de comunicaţie pentru avioanele F-16 taiwaneze, dar nu şi noi avioane de luptă, aşa cum şi-ar fi dorit Taipeiul.

O lege din 1979 autorizează Statele Unite să vândă arme defensiveTaiwanului. Taipeiul susţine că 1.500 de rachete chineze sunt îndreptate asupra Taiwanului şi că întărirea arsenalului chinez continuă. Legiuitorii americani au 30 de zile la dispoziţie pentru a decide dacă aprobă sau nu vânzarea.

Faptul că SUA intenţioneză să livreze arme Taiwanului nemulţumeşte însă profund Beijingul, care consideră insula parte integrantă a Chinei şi a ameninţat să intervină militar dacă teritoriul îşi proclamă independenţa.

Oficialii chinezi au declarat sâmbătă dimineaţă că "proiectul american va deteriora fără îndoială relaţiile dintre cele două state şi va avea un impact negativ asupra schimburilor şi cooperării între cele două ţări în domenii majore".

Beijingul a întrerupt relaţiile militare cu Statele Unite timp de peste un an, după precedenta livrare de arme americane Taiwanului, în octombrie 2008.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Taiwan
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close