Antena 3 CNN Externe SUA: Iranul NU va fi invitat la conferinţa de pace din Elveţia

SUA: Iranul NU va fi invitat la conferinţa de pace din Elveţia

SUA: Iranul NU va fi invitat la conferinţa de pace din Elveţia
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
11 Ian 2014   •   14:30
Iranul nu va fi invitat la conferinţa de pace pe tema Siriei programată să înceapă pe 22 ianuarie în Elveţia, anunţă un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat american, citat de site-ul ziarului The New York Times, conform Mediafax.
"Nu, Iranul nu va participa", a declarat oficialul american, care a preferat să păstreze anonimatul.
Statele Unite acuză Iranul că trimite armament regimului Bashar al-Assad prin intermediul unităţilor paralimitare Quds. În plus, Occidentul a cerut Teheranului să facă demersuri asupra Damascului pentru încetarea ostilităţilor.
Secretarul general al Naţiunilor Unite a trimis la începutul săptămânii primele invitaţii la conferinţa internaţională de pace pe tema Siriei, programată să înceapă la Geneva pe 22 ianuarie, dar Iranul nu figurează printre invitaţi. Un purtător de cuvânt al ONU a explicat că încă nu s-a stabilit dacă Iranul, un aliat al regimului Bashar al-Assad, va fi invitat la conferinţa de pace Geneva II.
Secretarul de Stat american, John Kerry, şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, se vor întâlni pe 13 ianuarie şi vor discuta despre oportunitatea participării Iranului la conferinţa de pace de la Geneva.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi confruntări între grupuri insurgente afiliate opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit diverselor estimări, între 100.000 şi 120.000 de morţi.
 

×
Subiecte în articol: SUA conferinta pace Elvetia oficial
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close